Els càmpings de la costa trenquen el descens dels darrers anys i mantenen l'ocupació del 2010

El mal temps del juliol impedirà que la temporada es tanqui amb els increments esperats

En els darrers dos anys, la crisi econòmica va fer davallar fins a un 7% l'ocupació arreu dels 80 càmpings que formen part de l'associació, i que sumen unes 105.000 places. Aquest estiu, les previsions eren optimistes i, com ha assegurat el president, Josep Maria Pla, s'esperava capgirar aquesta tendència i, fins i tot, registrar increments d'entre el 3 i el 4%.

Però el mal temps que va fer al juliol ha fet que aquest percentatge es quedés a mig camí. Sí que s'ha aconseguit capgirar la tendència negativa de les últimes campanyes i -fins i tot- aconseguir un tímid increment de l'1% de l'ocupació. Però, segons ha admès Pla, "si no haguéssim tingut aquest juliol tan plujós, ara hauríem aconseguit més increment".

De totes maneres, l'Associació de Càmpings de les comarques gironines ja es mostra "relativament satisfeta", com ha dit el president, en espera de poder tancar definitivament la temporada i tenir les dades de setembre damunt la taula. "En global, aquest any ha estat correcte", ha declarat Pla.

L'associació explica que, sobretot, el mes d'agost ha estat molt bo. A més, un altre dels factors que els ha jugat a favor ha estat que la demanda de bungalous ha pujat .

Pel que fa a procedència dels campistes -la majoria, famílies-, destaquen els holandesos, que concentren el gruix de clients. "A més, aquest any també ens ha pujat el client francès, perquè hi havia molts de càmpings del sud de França que estaven plens", ha especificat Josep Maria Pla. El català i l'espanyol també ha estat un altre grup de turistes que ha crescut però, per contra, els belgues han anat a la baixa.

Massa legislació

L'any passat els càmpings adherits a l'associació van invertir més de 6 milions d'euros (MEUR) per modernitzar les seves instal·lacions. L'associació lamenta, però, que sovint es troben amb "molts problemes a l'hora d'aplicar normatives", que els pot suposar diferències respecte càmpings d'altres destins i països, com ara Itàlia o Croàcia.

"A ells els hi deixen fer de tot, i aquí ens obliguen a treure els xiringuitos de platja", ha lamentat el gerent, Ferran Sellabona. L'associació de càmpings, però, assegura que està conversant amb la direcció general de Turisme i que, de moment, la sensació és bona.

Actualment, l'Associació de Càmpings de les comarques gironines compta amb 80 establiments associats (el 70% dels que hi ha a la demarcació). En total, tots ells sumen 105.000 places (més de la meitat de totes les turístiques que hi ha a la demarcació, comptant els hotels). Aquestes places es divideixen entre les parcel·les, on s'instal·la la tenda o l'autocaravana, i els bungalous o mobil homes. Actualment, els càmpings associats de la Costa Brava sumen 4.020 bungalous.