La defensa de la llengua i la crida a la unitat centren l'acte de la Diada a Girona

Generalitat, Diputació i Ajuntament organitzen per primer cop a la ciutat un acte conjunt a la delegació del Govern

Sota l'atenta mirada del quadre 'El gran dia de Girona', que presideix l'Auditori Josep Irla de la delegació de la Generalitat, més de 150 persones han assistit a la commemoració de la Diada a la ciutat. Aquest Onze de Setembre, per primer cop, Govern, Diputació i Ajuntament han organitzat l'acte.

Amb la commemoració conjunta, les tres institucions han volgut posar de relleu el treball en equip. Com ha ressaltat el delegat del Govern Eudald Casadesús, "aquesta coincidència institucional vol ser un exemple" de la unió "que es precisa per fer front als reptes que tenim per endavant". 

L'acte de la Diada a Girona s'ha caracteritzat per la senzillesa i l'austeritat imposades arran de la crisi. Així, per exemple, no hi ha hagut copa de cava. Però aquestes limitacions no han impedit que la commemoració tingués un marcat to reivindicatiu. 

De fet, el mateix delegat del Govern ja ho ha advertit durant el seu discurs. Eudald Casadesús ha demanat als catalans que no es cansin de defensar el que els pertoca, "encara que ens pesi que de manera reiterada ens veiem obligats a celebrar la nostra diada nacional de forma més reivindicativa que festiva".

La defensa de la immersió lingüística i l'aposta ferma per l'autogovern han centrat els discursos institucionals. El delegat del Govern a Girona ha dit que l'actual model educatiu en català és un "model d'èxit i cohesió social que no ens podem permetre perdre". 

Per la seva banda, el president de la Diputació, Jaume Torramadé, ha carregat contra l'Estat pels continus atacs contra el català. "El model d'immersió lingüística actual és plenament vàlid i eficaç; el català és una llengua que ha sofert nombrosos greuges i no en permetrem més", ha dit amb contundència. 

Exclusió, combat i agressió

Entre els clams que s'han enlairat dins l'Auditori Josep Irla, n'hi ha hagut un que tant el delegat, com el president, com l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, han volgut ressaltar: la necessitat que els catalans es mantinguin units a l'hora de defensar la llengua i el país. "És molt important que unim esforços", ha sentenciat Jaume Torramadé.

I en aquesta línia també s'ha expressat Casadesús. Per al delegat, la unitat és clau a l'hora de "denunciar i combatre la política de fets consumats d'excloure políticament Catalunya, ofegar-la financerament i agredir-la en els elements bàsics d'identitat com la llengua". 

Cruïlla d'atzucacs

Durant la seva intervenció, el delegat ha fet incís en què ara "el gran repte" del país passa per "la transició catalana basada en el dret a decidir i el pacte fiscal". L'alcalde de Girona, fins i tot, ha fet un pas més enllà i en tancar el seu discurs s'ha referit a la necessitat d'una "Catalunya lliure". 

Puigdemont ha dit que, aquest Onze de Setembre, el repàs a l'estat de la nació està més que mai "tintat d'un vernís de preocupació". Per a l'alcalde, el país es troba "en una cruïlla d'atzucacs", no només derivats de la situació econòmica de crisi, sinó també dels constants greuges per part de l'Estat a la llengua i al Govern. 

L'alcalde de Girona s'ha dirigit a tot l'auditori i els ha instat a treballar colze a colze per superar la situació actual. "Tenim el deure de treure el país d'aquests atzucacs, d'oferir futur als gironins i catalans amb allò que ens uneix", ha dit Carles Puigdemont. I ha conclòs: "En el futur, hem de reforçar allò que ens uneix perquè Catalunya sigui un país lliure". 

La commemoració de la Diada a Girona s'ha tancat amb una actuació de la Coral Xàntica i amb el cant d'Els Segadors, que tots els assistents han corejat a l'uníson. A Girona, l'Onze de Setembre també s'ha complementat amb una jornada de portes obertes a la seu de la Generalitat.