El Festival Castell Peralada tanca la 25ena edició amb una ocupació que frega el 90%

Aquestes dades representen un increment del 23% respecte l'any passat

  • Placido Domingo va ser un dels plats forts d'enguany
    Placido Domingo va ser un dels plats forts d'enguany
  • Montserrat Caballé va rebre la medalla d'honor
    Montserrat Caballé va rebre la medalla d'honor
  • Joan Manel Serrat tampoc va fallar a la seva cita amb el festival
    Joan Manel Serrat tampoc va fallar a la seva cita amb el festival
  • Andrea Motis acompanyada per Quincy Jones
    Andrea Motis acompanyada per Quincy Jones
  • Blanca Li i el seu especial Jardí de les delícies
    Blanca Li i el seu especial Jardí de les delícies
  • Jamie Cullum actuant a Peralada
    Jamie Cullum actuant a Peralada
El Festival Castell de Peralada tanca el seu 25è aniversari amb uns resultats excel·lents. Amb un 89,76 % d’ocupació, han passat un total de 21.232 espectadors que ha representat un creixement del 23,22% respecte l’any passat. A aquesta xifra s’hi han de sumar els actes i concerts gratuïts, com ara la festa dels 25 anys que en total han acollit més de 3.000 persones. El nombre d’espònsors ha crescut fins arribar a un total de 53 empreses i s’ha augmentat en un 25% l’aportació privada, sense comptar la del patrocinador principal, Casinos del Grup Peralada.

El Festival ha programat 21 espectacles – 22 si es té en compte el concert benèfic de l’orquestra bandArt a la fundació ALTEM del 28 de juliol – del quals, 7 han estat de lírica: l’òpera Nabucco en versió concert amb les veus de Maria Guleghina, Joan Pons i Ferruccio Furlanetto, un recital de Montserrat Caballé, una gala lírica amb Roberto Alagna, l’estrena de la nova producció Orfeo ed Euridice, el retorn de Plàcido Domingo, el recital de Sondra Radvanovsky a l’Església del Carme i un concert líric al Claustre de Sant Doménec a càrrec de les sopranos Ana Tobella, Júlia Farrés i Rocío Martínez; 3 espectacles de dansa de la mà dels nostres ballarins i coreògrafs Blanca Li, Rafael Amargo i Ángel Corella; 2 recitals dels joves talents Katia Michel i Daniel Müller-Schott; 1 concert de Cobla en homenatge a la desapareguda La Principal de Peralada; 6 concerts estius musicals amb Joan Manuel Serrat, Montserrat Caballé i Al Bano, Quincy Jones & The Global Gumbo, Jamie Cullum, La Locomotora Negra i Rosario; i per acabar, un espectacle familiar obert a tot el públic per celebrar els 25 anys del festival amb Comediants.

Durant aquest estiu, s’ha estrenat mundialment una nova producció operística: Orfeo ed Euridice de Gluck amb posada en escena de La Fura dels Baus, també ha estat estrena a Catalunya l’espectacle de dansa El Jardín de las delicias de Blanca Li. S’han programat dues actuacions úniques a Espanya: el concert de Joan Manuel Serrat i Quincy Jones i el seu particular Gumbo All Stars i s’ha comptat amb l’única actuació a Catalunya de Jamie Cullum. A més, s’ha presentat en un mateix escenari tres figures de la dansa com Ángel Corella, Lucía Lacarra i Alicia Amatriain.

A nivell de mitjans, el festival ha acreditat un total de 33 mitjans de comunicació estatals i 15 d’internacionals. Cal destacar la presència de la cadena BBC enregistrant un reportatge en motiu de l’actuació de Quincy Jones & The Gumbo All Stars al nostre país, el reportatge dels 25 anys del Festival produït per TVE de Catalunya emès a tot l’estat i el reportatge Los Oficios de la Cultura de La2 amb Carlus Padrissa i Orfeo ed Euridice com a protagonistes.

Catalunya Música ha enregistrat 4 espectacles: Roberto Alagna, Plácido Domingo, Sondra Radnanovsky i Daniel Müller-Schott que es difondran per tota Europa a través de la UER, i l’emissió en directe de l’Ópera Nabucco. Finalment, la prestigiosa productora Unitel Classica, líder en el camp de la producció audiovisual de música clàssica a nivell mundial, ha gravat en HD l'òpera Orfeo ed Euridice, per produir un DVD que posteriorment s'emetrà a TV3 i a la xarxa internacional de canals Premium d'alta definició d'Unitel Classica.

Per celebrar les noces de plata del certamen, el festival ha programat dues exposicions de fotografies: Festival Castell de Peralada 25 anys d’emocions i l’Òpera Cuina. La primera, un recull fotogràfic de les millors imatges sota la mirada dels fotògrafs del festival, es va presentar al Palau Robert de Barcelona el passat mes de maig per després itinerar als jardins del Castell de Peralada on ja l’han vist més de 100.000 persones entre els dos espais. Després viatjarà a Perpinyà, Girona, Figueres, Brussel·les i Madrid. Johannes Ifkovits i Evelyn Rillé són els autors de la segona exposició que s’ha pogut veure als Jardins del Castell de Peralada; un recull de 22 divertides imatges dels divos internacionals de l’òpera cuinant les seves millors receptes.