Els Premis Literaris de Girona reben 124 obres en una 'bona anyada' literària

L'organització no ha convocat enguany el Premi de Lletra de Cançó i ha fet alguns canvis en la formació del jurat

La festa literària de Girona se celebrarà el pròxim 29 de setembre on s'entregaran els premis que la Fundació Prudenci Bertrana atorga, en les seves diverses categories. Enguany s'hi han presentat un total de 124 originals en llengua catalana, amb un lleuger augment respecte a l'any passat que se'n van rebre 106. Segons ha explicat el president de la Fundació, Esteve Vilanova, gairebé totes les modalitat s'han mantingut. 

El 44è Premi Prudenci Bertrana de novel·la ha rebut 35 obres, una xifra similar a l'edició passada, mentre que el 34è Premi Miquel de Palol de poesia s'ha passat de 35 obres a 55. "En poesia hi ha hagut una estirada forta, però en aquesta categoria això ja passa", ha destacat Vilanova. En la categoria d'assaig que es lliura el 32è Premi Carles Rahola només s'han rebut cinc exemplars. En el 26è Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil se n'han presentat 12, mentre que en l'11è Premi Lletra de webs de literatura catalana n'hi ha hagut 16. També destaca el 16è Premi Cerverí, que no compta amb una dotació econòmica però que es farà per votació popular. 

S'elimina una categoria i hi ha canvis en la formació del jurat

Com a novetats d'aquesta edició, la fundació ha decidit eliminar el Premi de Lletra de Cançó, ja que segons ha explicat Vilanova "s'ha deixat de fer perquè no tenia massa raó de ser" ja que les lletres no es musicaven. En aquest sentit, també hi ha hagut canvis en la formació del jurat, amb la sortida de Xavier Pla i Vicenç Villatoro i l'entrada de Mª Mercè Roca i Cristian Segura en la composició del jurat del Bertrana, i de l'exconseller de Cultura, Joan Manuel Serrat, que entra com a jurat del Premi Lletra de webs de literatura catalana, en el lloc d'Ernest Folch.

Noves incorporacions en el patronat de la Fundació Prudenci Bertrana

Segons ha explicat Vilanova, han deixat de ser patrons de la Fundació Prudenci Bertrana l'exdirector territorial de Cultura, Miquel Sitjar, que ara el substituiex pel nou director Antoni Baulida. També ha abandonat el patronat l'exdirector de Caixa Girona, Manel Serra. Per part de la Diputació deixen el patronat Roger Zamorano i Pilar Mundet, i per part de l'Ajuntament Joan Olóriz i Lluïsa Faixedas. Aquestes quatre noves incorporacions encara no s'han nomenat. 

L'entrega dels Premis Literaris de Girona se celebrarà el pròxim 29 de setembre a l'Auditori de Girona, tot i que encara no es coneix el nom del presentador, i no se sabrà fins que el patronat no estigui sencer. Segons ha destacat el president de la Fundació "no ens volem excusar amb la crisi per retallar la importància ni dels premis ni de la festa. Per això, ha assegurat que les dotacions dels premis es mantenen. "La persona que escriu en català i es manté fidel i treballa per al país hem de fer tot el possible per defensar-ho", ha destacat Vilanova. El Bertrana, en concret, continua sent un dels més ben dotats de les lletres catalanes amb 42.000 euros. El 40% del premi està finançat per la fundació, i el 60% per l'editorial Columna. 'El secret del meu turbant' va ser el guanyador del Premi Prudenci Bertrana de l'edició passada, una història real escrita a quatre mans per la seva pròpia protagonista, Nàdia Ghulam, i per la periodista Agnès Rotger.