El Festival de Músiques Religioses de Girona tanca l'edició amb una ocupació mitjana del 88%

L'organització destaca que el festival ha assolit "maduresa artística" i s'ha consolidat com un "aparador de la convivència"

          El Festival de Músiques Religioses ha tancat l'edició del 2011 -la dotzena- superant les xifres de l'any passat. Aleshores, l'assistència mitjana als diferents concerts i activitats es va situar al 82,5%, un percentatge que aquest any s'ha incrementat fins al 88,07%.

En total, aquest any han passat pels diferents escenaris del festival 7.526 persones. D'aquestes, 340 ho han fet en alguna de les activitats paral·leles (taller de te, cinema o trobada amb les ballarines reials de Cambodja). La resta, han assistit als diferents concerts que, entre el 28 de juny i el 10 de juliol, s'han fet a llocs tan diversos com les escales de la Catedral, l'Auditori de Girona o la Mercè.

L'organització del festival destaca que, aquest any, les Músiques Religioses i del Món han assolit "maduresa artística" i aquesta edició ha estat "una de les més completes". De fet, les xifres de públic ho avalen. I és que, dels dinou concerts, vuit han fet el ple. Entre aquests, hi ha el Ballet Reial de Cambodja, Cor d'Àkan, Olivier Latry, el grup Sacais Romi o Rachel Podger.

Altres plats forts del festival han estat el concert inaugural amb la soprano Maria Bayo i els Cors de Girona (94,5% d'ocupació), els cantautors Pablo Milanés i Peret (97,4% i 81,20% d'assistència) o la virtuosa del sitar Anoushka Shankar (90,88%). Per a la direcció del festival, s'ha "confirmat l'aposta com a laboratori d'excel·lència".

El director del festival, Víctor García de Gomar, assegura que amb els dotze anys d'experiència, les Músiques Religioses han aconseguit no només "ser una referència estatal com a festival d'estiu" sinó també "un aparador de continguts que ens fan reflexionar, a partir de la música i altres activitats, sobre la convivència entre els pobles".

"Analitzant les dades podem concloure que, malgrat uns primers anys difícils, el Festival ha trobat el seu lloc i gaudeix d'una immillorable salut", ha ressaltat de Gomar.

49%, de Girona ciutat

Segons les enquestes realitzades, el 49% del públic que assisteix als concerts és de Girona ciutat. Els segueixen els que vénen d'arreu de la demarcació (29%) o d'altres punts de Catalunya (11%). En menor mesura se situen els estrangers (7%) i els espanyols (4%).

En total, el pressupost del Festival de Músiques Religioses i del Món de Girona és de 377.000 euros, dels quals 150.000 són aportació directa de l'Ajuntament de Girona. A més, segons ha calculat l'organització, el festival també produeix contractacions directes a indústries culturals o artistes radicats a Girona per un valor de 164.900 euros.

Mercat culinari

El Mercat de Cuines del Món és una de les iniciatives més populars del festival amb més èxit d'assistència. En total, es calcula que unes 18.000 persones han passat per la plaça dels Apòstols per tastar algun dels plats que s'hi oferien. Aquesta vessant ciutadana s'ha completat amb la participació, per tercera vegada, dels voluntaris del festival.

En total, 22 persones han ajudat en les tasques organitzatives de manera desinteressada. D'altra banda, el col·lectiu Amics del Festival s'ha ampliat fins a 695 persones, que han rebut informació dels concerts, les activitats i les ofertes per e-mail.