Cercant solucions per evitar la crisi dels mitjans de comunicació locals

El secretari de Comunicació reivindica el paper de l''amateurisme" en determinats àmbits de la comunicació local i diu que no ha de desaparèixer

Martí considera que cal "trencar prejudicis" al voltant del que és públic i privat i anima al sector a buscar la col·laboració entre els dos per fer possible projectes que no poden existir sense aquest esforç conjunt, una fórmula que veu aplicable a totes les categories de mitjans. El secretari de Comunicació ha posat l'exemple d'una ciutat on hi ha dues cadenes de televisió que no tenen prou mercat per subsistir però que si decideixen "anar de la mà" poden fer que el projecte sigui viable.

Pel que fa al sector de la comunicació de proximitat, creu que ha arribat el moment de "reflexionar" sobre allò que és "imprescindible" i "insubstituïble" a nivell de continguts locals i en funció dels recursos de què disposa cada territori. Martí ha aplaudit la programació compartida que està duent a terme la Federació de Ràdios Locals de Catalunya i ha assenyalat que el Govern "veu en bons ulls" aquest tipus d'iniciatives lligades a l'intercanvi de continguts que permeten optimitzar els recursos públics, sense perdre de vista l'essència de cada territori i buscant un "equilibri" amb l'emissió en cadena. També s'ha compromès a donar suport a totes aquelles iniciatives que vagin en aquesta línia i que suposin un "benefici pel país". "Us ajudarem, ens hi comprometem i estarem al vostre costat", ha afegit. Unes paraules que han estat molt ben rebudes pel president de la federació, Manel Ramon, que ha declarat que "aportaven llum al túnel" en referència al futur incert que viu el sector.

El secretari de Comunicació també ha fet esment al "projecte fallit" de Comunicàlia, que suposava un cost "que no es podia assumir" però que ha de permetre "rectificar" els errors comesos i explorar altres vies.

Per altra banda, ha apuntat que cal aprofitar la col·laboració entre les diferents institucions per "millorar l'eficàcia" i els recursos amb iniciatives com ara la Xarxa Audiovisual Local (XAL) i l'Agència Catalana de Notícies (ACN), i ha reivindicat la necessitat de mantenir l''amateurisme" en determinats àmbits de la comunicació local en considerar que la "professionalització" no pot arribar a tot arreu. És més, afirma que en el cas de les ràdios locals la no professionalització de determinats espais és indispensable per assegurar la "proximitat" entre el mitjà i els seus oients.

Cal "racionalitzar" el mapa de la TDT

Durant la seva intervenció, Martí ha fet èmfasi en la necessitat de "racionalitzar" l'actual mapa de la TDT, que al seu entendre és "inviable", i ha posat l'exemple de les Terres de l'Ebre on cada comarca té la seva televisió. "Això és insostenible", ha dit i ha apuntat la necessitat de convocar una taula del sector perquè tots els agents, inclosos el Govern i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), treballin per a aquesta reformulació del model. Tot i això, ha volgut deixar clar que "la predisposició del Govern hi és, però la responsabilitat està en mans d'aquells que ja estan emetent".


Front comú davant possibles demandes de l'AGEDI

Una de les problemàtiques que s'han debatut durant la jornada ha estat les demandes que set emissores municipals han rebut en els últims mesos per part d'AGEDI-AIE, les dues entitats de gestió dels drets de la Propietat Intel·lectual dels intèrprets i dels productors, que els reclamen uns diners per l'emissió de música en els últims anys. Entre elles hi ha Ràdio Sabadell, a qui reclamen el pagament d'uns 100.000 euros per tota la música emesa des de l'any 2003 fins a l'actualitat, una quantitat que no poden assumir, segons ha explicat el director de l'emissora, Marc Sabater.

Des de la federació, s'ha demanat als associats que informin a l'Associació Catalana de Municipis (ACM) o a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), que tenen a disposició un servei jurídic per tractar de forma unitària aquestes demandes. El que es vol aconseguir en primer terme és aturar aquestes demandes i aconseguir arribar a un acord amb l'AGEDI-AIE per tal que, d'una banda, anul·lin la retroactivitat dels pagaments, i de l'altra, s'estableixi una mena de 'tarifa plana' per a les emissores tenint en compte conceptes com ara la cobertura i el pressupost de l'emissora en concepte d'ingressos per publicitat (excloent les despeses de servei públic), ja que consideren que no poden utilitzar el mateix barem entre una emissora comercial amb cobertura estatal i una de local. Actualment se'ls ha fet arribar una proposta formal però no s'ha obtingut resposta de Madrid.

Noves incorporacions

Durant la Junta General Ordinària de la federació, celebrada a l'edifici nou de la Casa de Cultura pendent d'inaugurar, s'ha aprovat l'admissió de noves emissores a la federació. Es tracta de Ràdio Joventut, de Masdenverge (Montsià), Ràdio Morell, Ràdio Tortosa i Ràdio Seu, de la Seu d'Urgell. Actualment, la federació compta amb 115 ràdios associades.

També s'ha donat compte del pressupost estimat per al 2011 que ascendeix a uns 367.000 euros, una xifra molt superior als 30.000 euros de l'any anterior que incloïen només les despeses del servei bàsic. Aquest 2011 s'incorpora la despesa de la programació de suport, amb espais que van des d'un informatiu diari (Antena local informatiu), un 'magazine' d'actualitat setmanal (La caixa dels trons) o el recull d'actualitat cultural del país (Cultura Viva), entre d'altres. La xifra final pot variar en funció de les subvencions que l'organisme rebi en els pròxims mesos.