El PSC i TSF de Sant Feliu de Guíxols veuen una 'irresponsabilitat' que CiU governi en minoria

La segona i tercera força en nombre de vots es mostren oberts a pactar però no concreten amb qui tenen més afinitat

El resultat electoral que es va aconseguir a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) ha deixat el municipi en una mena d''empat tècnic" que obligarà a les tres forces més votades -CiU (7 regidors), TSF (6), i PSC (5)- a buscar aliances. El nombre de regidors és 21 i per tant en calen 11 per aconseguir una majoria estable per als pròxims quatre anys. Amb molta més distància, els segueixen ERC, PP i ICV, amb un regidor cadascun.

El PSC, liderat per Pere Albó, es troba en una dicotomia. D'una banda, és el partit derrotat, donat que és la que ha perdut més representats (dos regidors) però al mateix temps pot ser una peça clau per a CiU i TSF si volen entrar al govern. Albó, de moment, no es mulla perquè diu que el procés de negociació està molt obert i encara estan estudiant les dues opcions. Té clar, però, que el que pesarà a l'hora de decidir amb qui fan un pacte serà els punts coincidents del seu programa i també el que "aporti més a la ciutat", assenyala Albó, qui afegeix que es proposen acomplir "al màxim" el seu programa electoral, en la mesura que sigui possible.

Albó, que va ser alcalde durant tres anys -juntament amb TSF, ERC i ICV- fins que el TSF va presentar una moció, amb el suport de CiU i un regidor independent, assegura que aquest episodi forma part del passat i per tant no ho tindrà en compte a l'hora de pactar amb el TSF, si és el més convenient. "No pots prendre decisions en clau de passat", apunta Albó, i assegura que la seva posició en aquests moments és de "mà estesa" i de "mirar endavant".

Per altra banda, considera que el pacte resultant ha de ser sobretot "estable" i per tant veu "impossible" que CiU decideixi governar en minoria. Segons Albó, seria una "irresponsabilitat" perquè la població "cauria en un desgovern". La responsabilitat de les tres forces més votades, diu Albó, els obliga a "entendre's" i recorda que, tot i que CiU ja ha dit que no governarà amb el TSF, aquesta seria l'opció més "lògica" donat que tenen més afinitats en el seu ideari, ja que aquest últim és una escissió de CiU. El que sí que Albó veu molt probable és que o el PSC o el TSF haurà d'estar a l'oposició.

El TSF prioritza el programa i el futur

El cap de llista del TSF i alcalde en funcions afirma que la ciutat afronta per als pròxims anys projectes i reptes de gran rellevància i per tant cal que hi hagi un "govern fort". Com a segona força més votada -necessita els 5 del PSC per arribar a la majoria estable o els 7 de CiU-, el cap de llista Carles Motas assegura que estan "oberts a parlar amb tothom" i diu que aquesta és la "responsabilitat" política que tenen els partits, que han de buscar allò que sigui "el millor" pel poble, més enllà dels interessos de partit. No confirma si veu com a soci de govern a CiU o PSC i afirma que amb els primers no hi ha hagut contacte encara.

Cal recordar que ahir dimarts es va celebrar el funeral del que va ser alcalde de Sant Feliu de Guíxols, activista cultural, polític i escriptor, Josep Vicente i Romà, i es va decretar dos dies de dol oficial. La presa de contacte entre els partits està previst que comenci a partir d'aquest dimecres i per tant tot està molt obert encara.

Carles Motas tampoc veu bé la possibilitat que CiU opti per governar en minoria. Creu que "no seria bo per la ciutat", ja que faria impossible avançar en els projectes de forma ràpida, i apunta que el missatge dels votants és que "parlem, ens posem d'acord i tirem projectes endavant", diu Motas.

Joan Alfons Albó (CiU) ha declinat fer declaracions en considerar que, fins que no hi hagi res en ferm, no volen pronunciar-se.