Molts retrets i gairebé cap punt de trobada entre PSC i CiU en el cara a cara dels candidats de Salt

La regeneració urbana del centre, la millora de la seguretat i la gestió de l'índex elevat d'immigració a les escoles, principals temes

El cara a cara entre l'actual alcaldessa i candidata a la reelecció pel PSC, Iolanda Pineda, i l'alcaldable de CiU i exalcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha estat tens amb retrets constants per la gestió feta tant per un costat com per l'altre. Els alcaldables gairebé no s'han posat d'acord en res. Organitzat per la SER i moderat per Màxim Castillo, el cara a cara ha abordat els principals reptes de futur per Salt com són les assignatures pendents en urbanisme, seguretat i educació o quin és el ventall de possibles pactes que es poden entreveure després del 22M si és que cap candidat rep els vots necessaris per governar en solitari.

Un dels primers punts de discrepància entre els dos candidats ha estat el projecte d'àrea de regeneració urbana (ARU), una mesura que preveu enderrocar o rehabilitar habitatges del sector centre per esponjar-lo i fer augmentar la qualitat de vida en aquest barri. Iolanda Pineda ha afirmat que és un projecte "profundament necessari" per a la població perquè és l'única manera de posa rpunt final a l'"espiral de degradació" en la qual ha entrat aquest sector des de fa temps. "L'objectiu és clar, que tothom visqui millor a casa seva", ha afirmat Pineda.

De proposta mediàtica i de "soufflé" ha qualificat Jaume Torramadé l'ARU que proposen els socialistes. El candidat per CiU ha afirmat que ell és el primer en defensar que cal un ARU a Salt però ha criticat els termes que proposa el PSC. Segons Torramadé, són irrealitzables perquè l'Ajuntament de Salt ha d'aportar molts milions d'euros "que no té ni tindrà". Un exemple, segons Torramadé, és que el pressupost de Salt d'aquest any no inclou "ni un euro" per a l'ARU. Per això, Torramadé proposa aturar aquest ARU i fer una consulta a la ciutadania per saber quin tipus de projecte vol desenvolupar.

"La consulta a la ciutadania serà el 22M", ha afirmat Pineda que insisteix que solucionar els problemes de massificació del sector centre exigeix "valentia" i creure que realment es pot arribar a millorar el barri. Pel que fa al finançament de l'ARU, Pineda sosté que els diners hi acabaran essent, tant els que Salt ha d'aportar com la part que han de finançar Generalitat i Estat.

Seu regional o comissaria de districte

Un altre dels punts on no arriben a posar-se d'acord Pineda i Torramadé és quines són les infraestructures que Salt necessita en matèria de seguretat. Mentre que el PSC vol que la seu regional dels Mossos es construeixi a Salt i també hi hagi una comissaria per a la Policia Local, Torramadé aposta per tenir una comissaria de districte de mossos que comparteixi espai amb la de la Policia Local. Segons Torramadé, la solució no és tenir la seu regional, sinó comptar amb agents que recorrin els carrers. CiU proposa augmentar la plantilla de la Policia Local fins a 65 i que la comissaria de districte tingui mínim 50 mossos.

"Jo no vull 50 mossos en vull 600", ha afirmat Pineda que li retreu a Torramadé que es "resigni" a que la seu regional estigui a Girona i no cregui en les possibilitats de Salt per acollira-la. Segons la proposta del PSC, amb les dues comissaries les dotacions d'agents estarien a menys de tres minuts de qualsevol punt de Salt per atendre emergències.

Sí però no en educació

Potser l'educació ha estat l'únic punt on Pineda i Torramadé s'han posat mig d'acord perquè els dos creuen que s'ha de contemplar Girona com a zona d'escolarització única i evitar les altes concentracions d'alumnes immigrants a les escoles. Salt té entre un 50% i un 95% d'alumnes immigrants a les escoles. Tot i que els dos defensen que s'haurien de repartir amb altres escoles dels municipis veïns per evitar l'efecte gueto, no han deixat de banda els retrets sobre quin dels dos ho va proposar primer i quin Govern de la Generalitat -o de quin color- ha donat pitjor resposta a les necessitats de Salt.