First Lego League arriba per motivar els joves a interessar-se per la ciència i la tecnologia

Hi han participat més d'un centenar de joves d'entre 10 i 16 anys d'arreu del territori a la competició que ha tingut lloc a l'UdG

La First Lego League és una competició robòtica d'abast mundial, estructurada en lligues locals, que pretén desafiar els nens i joves d'entre 10 i 16 anys a pensar com a científics i enginyers. Més d'un centenar de joves han participat en el torneig, que per primera vegada se celebra a les comarques gironines.


El director del torneig a Girona, Rafael Garcia, ha explicat que el certamen vol motivar els més joves perquè s'interessin per la ciència i la tecnologia. 'Els participants no tenen por a equivocar-se i quan es fa la pluja d'idees no estan condicionats i per això les propostes són més fresques, innovadores i arriscades', ha destacat Garcia.

Garcia ha destacat que el torneig consta de tres parts. La primera consisteix en presentar un projecte científic per solucionar un problema de salut real. Els participants entrevisten experts en el tema de la competició, enguany la biomedicina i amb tota la informació recopilada presenten una proposta davant del jurat.

Des de nanorobots per curar el càncer fins a rehabilitació amb consoles

Els projectes científics que han presentat els dotze grups que han participat en el certamen són molt heterogenis, però totes amb el propòsit d'aconseguir una vida més saludable. Un de les propostes és la utilització de nanorobots en la lluita contra el càncer, o també el desenvolupament d'unes ulleres per la gent cega que permeten detectar obstacles. D'altres propostes són, per exemple, la creació d'un codi morse per persones cegues i també per gent que ha patit una paràlisi cerebral que consti de tres commutadors, dos per marcar el punt o la ratlla i un altre per marcar espais, segons ha explicat, Issac Navarro, un dels membres de l'equip.

També s'han pogut veure un projecte creat per fer rehabilitació a casa jugant de manera interactiva amb una consola. 'Nosaltres som de l'àmbit rural i perquè la persona no s'hagi de traslladar fins al centre de rehabilitació creiem que es pot fer des de casa', ha destacat Àngel Renart, membre d'un dels grups participants. Aquest últim projecte de l'equip 'AD-149' de l'Institut Alexandre Deulofeu de Figueres ha estat el guanyador en la categoria de Millor Projecte Científic d'Investigació.

Superar proves amb un robot

La segona part de la competició és la de construir un robot i presentar el projecte tècnic davant del jurat on han d'explicar el disseny del robot. L'equip 'Robotnik' ha estat premiat per compta amb la Millor Innovació i Creativitat en el Disseny del Robot. I per últim, la darrera part del torneig consisteix en què el robot participi en una competició damunt d'una taula on hi ha peces de 'lego' i han de superar un seguit d'obstacles i proves. En funció de les proves que superen en dos minuts i mig tenen més o menys punts. El grup 'Salvauth Park' ha aconseguit el guardó al Millor Robot, ja que ha estat l'equip que més punts ha aconseguit en el terreny de joc.

De l'àmbit local a l'estatal

Els guanyadors del certament d'aquest diumenge participaran en la final d'àmbit estatal que se celebrarà a Bilbao el 12 de març. Els millors equips que surtin d'aquest torneig aniran a la competició europea. La gran final mundial se celebrarà a Sant Louis, als Estats Units, durant el mes d'abril. Aquest particular campionat es duu a terme anualment des del 1998 i en l'edició passada hi van participar més de 130.000 nens i joves de 53 països diferents agrupats en uns 10.500 equips.