Els catalans consumiran uns 850.000 tortells de Reis

La crisi no fa disminuir la previsió de vendes dels pastissers per a una diada consolidada

Per demarcacions, els gremis de pastissers i forners catalans preveuen que a Barcelona es venguin uns 600.000 tortells de Reis, mentre que a Lleida i Tarragona es calcula que se'n vendran entre 100.000 i 150.000. A Girona, la xifra també és similar a la del 2010, amb una previsió de venda d'entre els 100.000 i els 150.000 tortells. Turull ha valorat positivament el manteniment de les previsions tot i la crisi. En canvi, ha reconegut, 'la gent va justa de diners i espera fins a l'últim moment, quan cobra la paga, per comprar'.

Segons Turull, a la demarcació de Barcelona el tortell de massapà 'va perdent força' i els clients opten cada vegada més pels farcits de nata, trufa o crema. 'En els darrers anys, els farcits han guanyat protagonisme i s'han estès arreu', ha assenyalat. Tot i el canvi en els gustos, el que mai falta als tortells és la sorpresa. 'La fava i el rei sempre hi són i, depèn de la mida del tortell, el client en demana més per a la canalla', ha ressaltat el pastisser. Pel que fa als preus, el president del gremi ha explicat que es poden trobar tortells a partir de 15 euros i que cada família es gasta uns 20 o 25 euros de mitjana.


El Gremi de Flequers de les Comarques Gironines fa una estimació àmplia d'entre 120.000 i 150.000 tortells de reis que es preveuen vendre aquest any. El president de l'agrupació, Robert Figueras, creu que les xifres seran similars a les del 2010, ja que els gironins mantenen aquesta tradició importada i, així com la venda diària sí es ressent de la crisi, els consumidors respecten el tortell de Reis o altres productes típics com la coca de Sant Joan.

Menys optimista és el Gremi de Pastissers Artesans de les Comarques Gironines, que calcula que les vendes a la demarcació cauran de les 125.000 unitats que se solien produir a les 100.000 aquest 2011. Es despatxaran al mateix preu del 2010, però, per pal·liar la crisi, segons ha explicat el president dels pastissers, Josep Costa. Quant a les preferències dels clients, el típic de massapà ha de compartir ara escenari amb el de nata, el de trufa o el de crema, entre d'altres. Així, la fava, el rei i la corona són els únics components del tortell que no variaran malgrat el pas dels anys.

A Tarragona es mantenen les vendes

Igual que el 2010 passat, els pastissers del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre calculen vendre uns 150.000 tortells de Reis. El president del Gremi de Pastissers de la demarcació, Josep Roquet, ha argumentat que les vendes es mantindran perquè en diades com la de Reis 'hi ha poques variacions'. De la mateixa manera, els preus també seran similars perquè 'la situació no està com per tirar coets'. Segons Roquet, els tortells amb més sortida a Tarragona són els clàssics, de massapà i amb fruita per sobre. No obstant, també es vendran molt els farcits de nata o crema, 'com a especialitat de la casa o perquè els clients ho demanen'.

Menys tortells a Lleida

El president del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Manel Llaràs, ha explicat que els pastissers preveuen vendre uns 150.000 tortells de Reis aquest any, una previsió inferior a la del 2010, quan se'n van vendre 160.000 unitats. Llaràs ha recordat que els consumidors compren tortells 'cada cop més petits i ajustats al nombre de persones que són a casa'. El preu mitjà dels pastissos es mantindrà sobre els 10 o 12 euros. El 70% dels tortells que es vendran a les comarques de Lleida estaran farcits de nata, seguits dels de trufa, crema i massapà. El gremi recomana als consumidors que comprin els tortells als forns de pa i a les pastisseries, enlloc de fer-ho en establiments que utilitzen 'greixos vegetals i productes de menys qualitat'.