La producció de poma a les comarques gironines baixarà un 2% per les pedregades i gelades

El sector també preveu un augment de preus al voltant dels 10 cèntims

La campanya de recollida de poma s'ha iniciat a les comarques gironines una setmana abans del que és habitual. El motiu principal ha estat que s'ha accelerat la floració del arbres. La recollida s'ha començat per les varietats primerenques com la Gala i s'acabarà amb la Pink Lady. Enguany, però, es preveu un descens del 2% en la producció respecte de l'any passat, quan es van recollir 81.310 tones. En concret, se'n preveuen recollir 79.530 tones. Una xifra que suposarà rondar la collita del 2015, que va assolir les 78.640 tones.

Les dues pedregades que es van registrar el 28 i 30 de juny sumades a les gelades del mes d'abril han propiciat, en part, aquesta baixada. Malgrat això, el president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona, Llorenç Frigola, assegura que és habitual que hi hagi oscil·lacions d'una campanya a l'altra perquè aquests arbres alternen la producció "per naturalesa". De fet, la disminució a Girona és de les menys acusades en el conjunt de Catalunya. A Lleida, per exemple, registraran una baixada del 8%. A tot Catalunya, la producció patirà un descens global del 7%.

Tot i això, es preveu una bona anyada. Així ho assegura un dels productors agrupat dins del paraigües IGP Poma de Girona, Jordi Begudà. "La previsió és que hi hagi una poma de molta qualitat, la producció és molt bona, la primavera ha estat bona i durant la floració hi ha molta insolació", detalla. Tot plegat permetrà que les pomes d'aquest 2017 tinguin el calibre i el nivell de sucre normal.

Pel què fa a les varietats, enguany preveuen collir 27.320 tones de Golden i similars (un 14% menys que l'any 2016) i 9.860 tones de Vermelles Americanes (un 11% menys que l'any passat). En canvi, augmentarà la producció de Gala en un 3% arribant fins a les 17.990 tones i la Granny, que s'incrementarà un 12% amb 9.890 tones. Frigola hi atribueix a un "excés" de poma Golden a Espanya que propicia que els productors hagin decidit invertir en altres varietats com la Fuji, la Granny o la Gala.

Frigola assegura que esperen una campanya "molt esperançadora". "Els freds primaverals durant l'època de floració han fet disminuir la producció europea entre un 15 i un 20%", explica. Una situació que pot beneficiar els productors catalans a nivell de preus. De fet, Frigola afirma que esperen que enguany puguin rebre uns 10 cèntims més per poma. Una dada que suposa un augment del preu entre el 20 i el 25% respecte de l'any passat.

Un 25% de la producció s'exporta

El sector continua apostant per l'exportació d'aquest producte amb denominació. De fet, el 25% de les pomes que es conreen a les 1.700 hectàrees que integren la IGP s'exporten arreu del món. En concret, al Brasil, Colòmbia i altres països de Llatinoamèrica. També n'envien als països del Golf i a l'Àfrica. Tot i que els descens a la producció europea els pot beneficiar, Europa continua essent un punt d'exportacions poc fructífer. "Europa es força autosuficient", afirma Frigola. En aquest sentit, insisteix que "el repte que tenim és canviar la dinàmica perquè una de cada dues pomes que trobem als supermercats d'aquí venen d'Itàlia o de França". "Cal apel·lar al consum nacional", insisteix.

La Poma de Girona s'agrupa sota la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), que actualment ja compta amb 79 socis productors i un total de 1.700 hectàrees de terrenys. Les empreses que els integren i que s'encarreguen de la seva comercialització són Girona Fruits, Giropoma Costa Brava i Fructícola Empordà. La zona de producció que l'integra abasta les comarques del Baix Empordà, l'Alt Empordà, la Selva i el Gironès.

El tret de sortida a la campanya s'ha fet aquest dilluns amb la recollida simbòlica de la primera poma. L'acte s'ha celebrat a la Fundació Mas Badia de Canet de la Tallada (Baix Empordà) on la cantant i compositora Cèlia Pallí ha estat la convidada d'honor.