Olot afronta una plaga d'eruga invasora que deixa els boixos sense fulles

Preocupa la seva presència en paratges naturals, com ara al Parc Nou

Olot (Garrotxa) ha intensificat els tractaments per afrontar una placa "agressiva" de l'eruga defoliadora del boix ('Cydalima perspectalis') a diferents punts de la ciutat. És una espècie originària de l'Àsia que ja es va detectar fa uns tres anys a la capital garrotxina.

Fins ara estava sota control però aquest estiu s'ha reproduït ràpidament, especialment en espais naturals amb grans superfícies de boixos. L'insecte és molt vistós, de color verd i marró, i es menja les fulles d'aquest arbust amb poc temps i passa a tenir un color grisós. Per desplaçar-se d'arbust a arbust, l'eruga fa una teranyina. Un dels espais que preocupa i on ja s'hi està treballant és a la roureda monumental del Parc Nou, on hi ha una afectació del 80%.

En aquest indret hi ha boixos de gran interès -fan més de deu metres i són centenaris-, que han quedat molt afectats. "Confiem que tornaran a brotar però el que hem d'evitar és que pateixin nous atacs, perquè llavors sí que els boixos podrien morir", ha subratllat el regidor de Medi Ambient, Josep Guix. Demà es reunirà una comissió amb tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica i la Generalitat per determinar el protocol d'actuacions.

Actualment l'afectació per l'eruga és del 80% i els efectes són molt evidents. Els arbres estan despullatsi en comptes de ser de color verd fosc ara són de color gris. Jordi Zapata, tècnic del Parc Nou, assenyalava que aquesta roureda i els boixos són "una relíquia". "Fins ara en presumíem però ara fa fins i tot fa angúnia perquè està ple d'erugues que pengen, que se t'enganxen a la roba i no és de bon passejar, a part que sembla que tot estigui sec per culpa de la depredació d'aquest insecte", ha afegit.

Malgrat tot, encara hi ha esperança que els boixos tornin a brotar, segons apuntava Guix, que advertia que el més important ara és plantar cara a la plaga i evitar que segueixi atacant. "Si ataqués dos o tres vegades seguides el mateix boix, podria ser que finalment es morís", ha assenyalat per després comprometre's a "posar tots els mitjans possibles per aturar-ho". A banda de tractaments químics immediats en els llocs amb més afectació també es fan tractaments biològics amb una bactèria ('bacillus') per tractar l'inici de l'eclusió dels ous i les primeres larves. També es fan podes manuals als boixos afectats.

L'Ajuntament també recomana als ciutadans que, en cas de detectar l'eruga als jardins, podin els boixos, destrueixin els residus i ho acompanyin amb un tractament biològic o un insecticida químic segons el grau d'afectació.

Aquest dimarts es reuniran tècnics de la Generalitat, l'Ajuntament i del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa per fer un seguiment de la plaga i definir el protocol d'actuacions. "És molt important el tractament preventiu per al pròxim març, quan surtin noves papallones d'aquest insecte i poder fer front a la plaga", ha assenyalat Marc Arimany, tècnic d'Espais Verds de l'Ajuntament d'Olot.

El cicle natural de l'eruga

Originària de l'Àsia, la seva progressió a la Garrotxa ha estat constant i ràpida durant aquest estiu. A l'any 2014 es va detectar per primera vegada a la zona de Besalú i enguany ha arribat de forma massiva a Olot.

Té entre 3 i 4 generacions per any: des de març fins a l’octubre. La larva ataca principalment les fulles dels boixos, però també pot afectar grèvols i evònims. Fa uns quatre centímetres de llarg i és molt visible, perquè és de color verd i negre.

Per atacar a un nou exemplar, teixeix una teranyina per desplaçar-se. Quan té forma de papallona (de dimensions grans i de color blanc i negre) fa la posta d'ous a les fulles del boix. D'aquí en neix l'eruga i es comença a alimentar de les mateixes fulles. Llavors es converteix amb pupa que, al cap d'un temps, es transformarà en papallona. Fins ara es desconeix un depredador natural però es creu que la vespa asiàtica pot alimentar-se d'aquest insecte invasor.