El comte Malgaulí i els 700 anys del convent de Sant Domènec, protagonistes del Terra de Trobadors

El festival reorganitza, amplia i allarga un dia el mercat medieval

El festival Terra de Trobadors de Castelló d'Empúries arriba a la 27a edició amb novetats i una agenda replena d'activitat. El festival se celebra durant tres dies, del 8 al 10 de setembre, però abans ja organitzen alguna activitat per contextualitzar l'eix principal de l'edició d'enguany: el darrer comte del casal d'Empúries, Malgaulí.

Castelló d'Empúries s'endinsarà en l'època d'abundància comercial que hi va haver durant el seu regnat, a principis del segle XIV. Malgaulí, fill de Ponç Hug IV, va accedir a la corona l'any 1313. El seu període va destacar per l'expansió de la indústria tèxtil, l'auge d'emprenedors i el creixement de la implantació dels jueus.

El comte va viure a cavall entre Sicília i Empúries. De fet, la primera recreació històrica a l'agenda del festival serà el dia 2 de setembre, amb el desembarcament a la platja del comte per a la coronació. Arriba havent de fer front als pirates moriscos.

Les recreacions històriques dramatitzades són plat fort del festival. Enguany, hi haurà un espectacle inaugural el dia 8 de setembre, creat i dirigit per Martí Torras i elaborat especialment per a la temàtica d'enguany. També han preparat un espectacle de cloenda.

Entremig, hi haurà espectacles com el ja clàssic gran sopar medieval o el gran torneig. Una proposta nova serà el mercat d'esclaus, a càrrec de la companyia Alma Cubrae. També programen espectacles de foc, batucades medievals i una batalla campal.

Una de les novetats d'aquest any són els canvis al mercat medieval. Per començar, durarà els tres dies de festival. Inicialment només el feien durant un dia, després dos i serà la primera edició en abastar tres jornades. Güell ha recordat que són molt estrictes amb les condicions per participar-hi per aconseguir un ambient autènticament medieval: des del tipus de productes que hi porten els firaires fins al detall que només es pot pagar amb moneda medieval.

L'altre eix del festival aquesta edició són els 700 anys de la fundació del convent de Sant Domènec. Aquesta temàtica (acompanyada d'unes conferències organitzades conjuntament amb la Universitat de Girona) posarà sobre la taula la importància i al influència que van assolir les ordres religioses a l'Europa medieval i la seva presència al comtat d'Empúries.