Descobrint el passat romà de Platja d'Aro de la mà d'en Lucius i la Júlia

Personatges de fa més de 2.000 anys viatgen en el temps per tal de narrar la vida d'ençà

En Marcus Lucius Lucius i la Júlia Tertia Plini són una parella d'artesans que van viure a Castell-Platja d'Aro l'any 85 aC, més concretament al Pla de Palol. Aquest, és un espai obert, situat en l'actualitat a l’extrem nord del municipi, entre la carretera interior que l’uneix amb Calonge i Sant Antoni i la façana marítima, a tocar de Cala Rovira.

Aleshores la vila romana comptava amb una extensió de 10.000 metres quadrats i de la qual ara només en resta una petita part visitable. "L’Empordà i la Costa Brava ha sigut un punt d’entrada dels romans a la Península Ibèrica, per colonitzar Hispania", apunta la Tertia mentre que en Lucius afegeix com també van escollir aquesta zona per altres aspectes com "el clima, les possibilitats del terreny, la situació marítima o les rieres".

El Pla de Palol era una bonica vila marinera on s'hi podia trobar un petit far i l'embarcador de la propietat al port natural de Cala Rovira. Allà s'hi carregaven dins les barques i petits vaixells els fruits d’una explotació dedicada als recursos naturals, sobretot la vinya per a la producció de vi en grans quantitats; i en menor mesura a l’agricultura (cereals, verdures i hortalisses i fruita) i la ramaderia (porc, bòvids i èquids), així com a l’extracció d’argila per a la fabricació de ceràmica.

Era una vida tranquil·la en un punt neuràlgic a nivell comercial. La via més ràpida per a desplaçar tots aquests bens era a través del mar i per això en treien tot el profit possible. "La meva feina és tapar les àmfores, segellar-les amb una pasta de calç i marcar-les amb el nom del fabricant", explica en Lucius. Els productes es dirigien principalment cap al sud a Barcino (Barcelona), un dels majors clients, mentre que també es dirigien al nord cap a Empúries. "Podríem dir que va ser la primera D.O de la zona", bromeja Tertia.

Si bé és cert que la vida era dura, també se les van saber apanyar per a fer-ho tot més suportable. En una banda de la vila s'hi trobava un sector residencial que tardanament també va incorporar com a element luxós un conjunt termal format per piscines i sales amb aigües fredes i calentes.

Conèixer la vida d'en Marcus i la Júlia ara és possible a través d'ells mateixos. L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro ha organitzat un seguit de visites guiades teatralitzades els dijous de juliol i agost. En aquesta els visitants podran passejar-se pels racons més interessants del Pla de Palol mentre ambdós guies es troben amb altres personatges com en Petroni -un treballador de la vila que vigila les àmfores de vi- o la Domina -una senyora de la vila molt elegant però també altiva-.

El viatge al passat no es limita a aquests dos entranyables habitants romans. La resta de dies de la setmana també hi han programades més visites. El camí de ronda de S'agaró, el Parc dels Estanys o el Nucli Antic de Castell d'Aro, són algunes de les possibilitats que des de l'Àrea de Turisme del consistori s'ofereixen.

Qualsevol interessat pot trobar més informació referent a les visites i els seus horaris al web de turisme del municipi.