Vichy Catalan perd el pou de la Repsol que serà de titularitat municipal

L'Ajuntament podrà explotar les aigües termals

El Tribunal Suprem no ha admès a tràmit el recurs que l'empresa Vichy Catalan va presentar contra una sentència del TSJC en referència a l'explotació comercial del pou de la Repsol de Caldes de Malavella (Selva). La sentència avalava que es pogués fer un aprofitament públic de l'aigua termal d'aquest pou i ara el Suprem no creu que el recurs presentat per la companyia tingui fonament suficient. Aquesta decisió de l'última instància judicial tanca aquest periple però des del consistori temen que en començarà un altre. En aquest cas serà per fer les proves per saber l'abast del pou i les connexions que té amb la resta de l'aigua termal subterrània que hi ha en aquest municipi. La primera voluntat de fer ús d'aquest pou per part pública es va manifestar el 2007, ara fa deu anys.
 
L'Ajuntament de Caldes de Malavella ha vist com s'acabava el recorregut judicial i podrà explotar les aigües termals del conegut com a pou de la Repsol. El primer recurs de Vichy Catalan es va interposar el 19 de març del 2013. El setembre del 2016, va ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya qui va avalar l'aprofitament públic de les aigües termals.

Aleshores, Vichy Catalan va recórrer la sentència fins al Tribunal Suprem. Segons ha informat l'ajuntament en un comunicat, els magistrats no han admès a tràmit el recurs "per falta de fonaments".

Però el primer pas va començar molt abans. La declaració de l'aigua del pou de la Repsol –empresa que també va presentar un recurs, desestimat, per al seu aprofitament - com a mineromedicinal es va fer el desembre del 2012. Va ser, però, després d'un procés de cinc anys d'anàlisis periòdiques de la qualitat de l'aigua que es va obtenir aquest reconeixement per part de la direcció general de Mines de la Generalitat.

Un procés judicial llarg del qual el mateix consistori assenyala a l'empresa Vichy Catalan. "La voluntat d'agilitzar el procés per part de l'Ajuntament de Caldes es veu obstaculitzada de manera permanent per aquests recursos judicials", afirmen en un comunicat.

Usos pendents

El consistori admet que el seu objectiu és explotar comercialment aquest pou d'aigua termal, ja sigui amb un balneari o amb l'embotellament. Una idea que es té present en especial comprovant el preu al qual es venen algunes de les aigües amb gas d'empreses que l'extreuen del municipi.

Gran part dels pous de Caldes són de Vichy Catalan i un altre percentatge menor de Aguas de San Narciso. Aquest pou de la Repsol, que l'empresa va trobar i va decidir no utilitzar a prop de la nau que tenia al municipi, està ubicat a l'entrada del poble.

Propers passos

Un cop acabat el combat judicial, l'Ajuntament ja preveu una nova disputa amb Vichy Catalan en la següent fase. Tot i que ara ja fa una dècada que Caldes es va interessar per explotar aquesta aigua termal, a hores d'ara caldrà veure la magnitud exacta d'aquest pou i les connexions amb altres explotacions.


Per tal de veure si una possible extracció afectaria la resta de pous, es farà una instal·lació de diferents comptadors a les diferents explotacions. Un procés on ja preveuen que les empreses hi posin traves tècniques per allargar la prova. Un cop es pugui fer caldrà extreure aigua cinc dies seguits per tal de veure si afecta el nivell o no de la resta de reserves. El consistori hi treballa però encara no té calendari per tal d'efectuar-ho.