El museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols obrirà portes el 2020

Carmen Cervera arriba a un acord amb l'ajuntament i descarta definitivament l'opció de Barcelona

"El somni es fa realitat". El futur museu Carmen Thyssen serà una realitat el 2020, segons ha anunciat l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Mota. Després de mesos de negociacions, l'ajuntament ha arribat a un acord amb Carmen Cervera. La baronessa cedeix el seu fons de pintura catalana, que compta amb unes 400 obres. El museu tindrà una col·lecció permanent amb una selecció de 132 quadres i, en paral·lel, organitzaran mostres temporals amb 40 pintures més.

La cessió es fa gratuïtament durant un termini de 20 anys. La col·lecció compta amb peces "cabdals" de la pintura catalana, com 'La catedral dels pobres' de Joaquim Mir, 'Interior a l'aire lliure' de Ramon Casas o 'Port de Barcelona' d'Eliseu Meifrén. També hi ha quadres de la col·lecció Santiago Rusiñol, Urgell, Ramon Martí Alsina o Josep Amat, entre altres.

"Són obres dels segles XIX i XX i és la col·lecció de pintura catalana més important del món", ha afirmat Cervera que ressalta que se sent "molt feliç" perquè, finalment, es comenci a materialitzar el projecte del futur museu. De fet, es tracta d'una idea que fa anys que s'allarga i que ha patit variacions. L'any 2010, l'ajuntament i el propietari de l'antiga fàbrica surera de Can Serra van signar un conveni de permuta a través del qual l'amo cedia l'edifici i el consistori li compensava amb diversos terrenys municipals.

L'actual equip de govern va enterrar aquesta idea i va apostar perquè el futur Thyssen s'ubiqui al monestir, on ja hi ha l'Espai Thyssen que acull les exposicions temporals a l'estiu. L'objectiu final és convertir un dels espais més emblemàtics de la població en un centre cultural de primer nivell, que aculli el museu, una escola d'art, espais pedagògics i superfície per fer-hi altres exposicions.

Un cop signat l'acord de cessió de les obres, l'ajuntament accelera el procés per elaborar el projecte executiu i poder començar les obres per obrir portes del nou museu el 2020. Segons ha detallat Motas, han destinat una primera partida de 108.000 euros per a la redacció del projecte. La intenció és tenir-lo enllestit en quatre o cinc mesos. Després, hauran de convocar el concurs públic i licitar i adjudicar les obres.

La inversió prevista és de 6 milions d'euros (MEUR) que, de moment, assumirà íntegrament l'ajuntament. Tot i això, i ara que el projecte ja es comença a materialitzar, espera aconseguir complicitats d'altres administracions, com ara la Generalitat. "No crec que no vulguin participar en un projecte de país", ha dit.

El projecte preveu aixecar un edifici de nova construcció i enllaçar-lo amb la primera planta del monestir. També integrarà a l'espai els jardins, adquirits aquest any per l'ajuntament de Sant Feliu per 740.000 euros.

Descarta Barcelona

La baronessa Thyssen ha ressaltat que el museu de Sant Feliu "dialogarà" amb els de Madrid i Màlaga, amb els quals hi haurà intercanvi d'obres per a les exposicions temporals. Carmen Cervera descarta definitivament una de les opcions que hi havia hagut sobre la taula, que consistia en aixecar un museu Thyssen a Barcelona. En algun moment, com l'any 2012, les converses van estar força avançades i fins i tot la baronessa havia parlat de cedir-hi entre 600 i 700 obres. "Ja no m'interessa, el museu serà a Sant Feliu de Guíxols", ha dit. Cervera està estretament lligada a la població de la Costa Brava.