El passat com a fàbrica de futur

Maria Arnal, Marcel Bagés i Fabián Martín donen el tret de sortida al XIè Gastromusical

  • Maria Arnal i Marcel Bagés, durant la seva actuació. Elsa Barriga / Molí de l'Escala
    Maria Arnal i Marcel Bagés, durant la seva actuació
    Fotos: Elsa Barriga / Molí de l'Escala
  • El tiramisú de mango fou el postre estrella. Elsa Barriga / Molí de l'Escala
    El tiramisú de mango fou el postre estrella
    Fotos: Elsa Barriga / Molí de l'Escala
  • D'esquerra a dreta; Marcel Bagés, Jordi Jacas, Maria Arnal i Fabián Martín. Elsa Barriga / Molí de l'Escala
    D'esquerra a dreta; Marcel Bagés, Jordi Jacas, Maria Arnal i Fabián Martín
    Fotos: Elsa Barriga / Molí de l'Escala

Els humans són iguals i diferents a parts iguals però entre ells coincideix que tots ells tenen un passat. Sovint molts volen amagar, tapar, eliminar o senzillament oblidar fets ocorreguts en anterioritat per a poder seguir amb la seva vida. Altres, prenen consciència del seu passat i l'utilitzen per a avançar cap a un futur ple de novetats i incerteses però que s'alimenta del que un dia van viure, experimentar, conèixer o estudiar.

Aquest seria el cas dels tres protagonistes d'ahir a la nit que van donar el tret de sortida a l'onzena edició del Gastromusical de l'Escala; el cuiner Fabián Martín i el duo format per Maria Arnal i Marcel Bagés. El xef és un dels exemples més clars de superació i reciclatge fruit d'un passat accidental. Boxejador olímpic en els seus inicis, es va veure obligat a abandonar la disciplina del ring després d'una greu lesió, substituint el quadrilàter per la cuina fins esdevenir en dues ocasions el guanyador del World Greatest Gourmet Pizza World celebrat a Nàpols i a Nova York.

Maria Arnal i Marcel Bagés no són víctimes de cap acció desafortunada però sí que han pres com a font d'inspiració el passat més recent de la història espanyola com ara la Guerra Civil. Les fosses comunes i els que s'hi troben enterrats han servit d'inspiració per al títol del seu primer llarga durada; '45 cerebros y 1 corazón'. En aquest sentit el seu és un disc que se centra molt en el passat i, alhora, parla de la mort ja que no existeix un passat sense mort. En alguns casos és un traspàs literal i d'altres, més interioritzat a nivell d'ànima o sentiments.

La seva posada en escena, molt crua, maridava perfectament amb el tàrtar de tomàquet presentat per Martín. La dolçor de temes com 'A la vida' encaixava com un guant amb el tiramusú de mango. Martín confessava que havia preparat els plats sense inspirar-se directament en la música d'Arnal i Bagés, només escoltant-la de fons mentre cuinava, tanmateix el maridatge era impecable.

Més música, més sabor

Els concerts segueixen avui l'actuació de la cap de cartell d'aquesta edició, la cantant Martirio, que es maridarà amb la cuina de proximitat de Jordi Jacas, promotor del projecte i propietari d'El Molí de l'Escala. Demà serà el torn al migdia del 'Gastrovermut' on el cantant Santiso presentarà als assistents el seu primer treball, 'Fortuna'. I a la nit, el Molí acollirà una "revetlla" gastronòmica dedicada als productes gironins amb el segell de qualitat 'Girona Excel·lent'. El cuiner i gastrònom Pep Nogué serà l'encarregat d'oferir plats elaborats cent per cent a les comarques gironines en una mena de 'showcooking' a peu dret on els assistents podran relacionar-se amb els productors locals. En aquesta ocasió, la música la posarà el quintet acústic de la Fundación Tony Manero.

Finalment i per completar la programació, el 22 de juliol se celebrarà la segona edició del 'Gastrokids & Familiaria', la proposta del festival dedicada al públic familiar que tindrà lloc a les ruïnes d'Empúries. Hi haurà visites teatralitzades, tallers, titelles o passejos amb carros de cavalls. A més, hi haurà un concert del grup musical del Club Super 3, SP3, a l'Àgora de la ciutat grega.