Figueres es queda sense el Festival del Circ

El promotor assegura que se li ha "acabat la il·lusió" per a seguir

Figueres (Alt Empordà) es queda sense Festival Internacional del Circ. El seu artífex, Genís Matabosch, assegura que els promotors han "perdut la il·lusió" per continuar fent-lo, sobretot després que el Museu del Circ no es faci. Matabosch renuncia a organitzar-ne més edicions –la del 2018 seria la setena- i diu que "no té cap sentit" que el certamen continuï "en una ciutat que mai tindrà el museu". El promotor de la Circus Arts Foundation critica, a més, "l'assetjament ple d'incoherències" que ha patit per part d'alguns partits de l'oposició i lamenta que l'Ajuntament li obrís un expedient per la presència d'animals (gossos i gats) en dos dels espectacles de l'última edició, "estigmatitzant-nos i deixant-nos com uns maltractadors". Matabosch diu que no pot continuar "arriscant diners" amb el festival i, tot i que encara és aviat, no renuncia a traslladar el certamen i el museu a una altra ciutat. "Aquí o a Pernambuco hi ha d'haver un Museu del Circ", diu.
 
31.473 espectadors, 24 atraccions de diferents disciplines i 88 artistes d'onze països diferents. Són les grans xifres de la sisena edició del Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres, que es va celebrar del 16 al 20 de febrer. La sisena i, ara, també l'última.

Matabosch vincula directament la fi del certamen amb el fet que el Museu del Circ, que s'hauria de fer a la Casa Nouvilas, "mai veurà la llum a la ciutat". I aquí el director recorda que l'alcaldessa, Marta Felip, per aconseguir el suport de l'oposició als pressupostos per a aquest 2017, va "sacrificar" la partida per estudiar la viabilitat del museu.

"El Museu del Circ no hi serà, a Figueres; i en la mesura que aquesta és una afirmació rotunda i contundent, ja no té sentit que hi continuï havent més festivals a la ciutat", subratlla Genís Matabosch. La crítica cap a l'Ajuntament per haver eliminat la partida del museu, però, no és l'única que el promotor de la Circus Arts Foundation llança cap al consistori.

Matabosch retreu que "determinats partits de l'oposició", en referència a Compromís-Podem i la CUP, hagi patit "un autèntic assetjament ple d'incoherències". El director del Festival del Circ assegura que se'ls ha "estigmatitzat" i fet quedar com uns "maltractadors" amb la moció que els dos grups van presentar per l'ús d'animals domèstics (gossos i gats) en dos espectacles d'aquesta darrera edició. I també critica que l'Ajuntament li obrís un expedient en aquest sentit.

"Aquí o a Pernambuco"

De moment, allò que té clar Genís Matabosch és que l'hivern de l'any vinent Figueres quedarà orfe del Festival del Circ. Sobre el futur, assegura que encara és aviat per pensar-hi, però no renuncia a traslladar el certamen a una altra ciutat. Vinculant-ho també amb el Museu del Circ.

"Aquí o a Pernambuco hi ha d'haver un Museu del Circ; a mi m'hauria agradat moltíssim que hagués estat a la meva ciutat, però això no pot ser", indica. "De moment no treballem amb res", afegeix el director. "I en un futur? Poden passar tantes coses...", conclou Genís Matabosch.