Un advocat demana que es canvií el nom de la Fundació Princesa de Girona perquè ''indueix a l'error''

Pau Miserachs explica que no existeix aquest títol nobiliari i se n'aprofita Felip VI

L'advocat Pau Miserachs ha presentat una instància a la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya per tal de demanar que s'obligui a canviar el nom de la Fundació Princesa de Girona (FPdG) ja que aquest "indueix a error". Segons el lletrat, s'estaria incomplint el l'article 311-7 del Codi Civil Català en aquest cas ja que en lloc del nom de la persona amb la que s’identifica la fundació i al voltant de la qual gira la denominació, apareix sempre, i fa acte de presència institucional en les seves activitats públiques com entitat, el rei Felip VI. No només això, Miserachs també apunta que la Constitució espanyola del 78 no contempla l'existència d’una princesa de Girona com a membre de la Corona amb dret a honors i a la successió.

Per tot això, l'advocat considera que "Princesa de Girona és una denominació de fantasia, que no gaudeix de títol dinàstic català, inexistent en la història tradicional de la nació catalana, donada la preferència històrica de Catalunya per les institucions republicanes i no haver acceptat ni reconegut  mai, la Monarquia hispànica des del segle XVIII, els Drets i Llibertats de Catalunya, abolits també amb les institucions publiques catalanes, pel general Franco amb la seva victòria militar contra la República i Catalunya, no retornades per la Constitució de 1978 ni per la Reforma Política de1976".

En resum, assegura que no consta en la història de Catalunya el títol de “Princesa de Girona”, creat per les Corts catalanes anteriors a l’annexió de Catalunya a la corona hispànica l’any 1714, ni tampoc ha existit mai un reialme de Girona amb una princesa al capdavant.

Felip VI se n'aprofita

Miserachs determina la fundació com a infractora de l'article 311-4.1.2 del Codi Civil Català ja que "clarament s’adverteix (les finalitats de l'entitat) són propagandístiques de la Monarquia espanyola, donat que qui realment se'n serveix és la imatge i persona del Rei Felip VI", explica en el redactat.

Tot plegat es podria considerar com inductora a error i generadora de confusió la denominació Princesa de Girona per a una fundació catalana i per tan infractora, segons les limitacions establertes sense exclusions i  per igual a totes les persones tal com diu l’article 311 referent a les denominacions de les Fundacions.

Despeses de l'acte a Girona

El lletrat en la carta enviada a la Generalitat demana, a més del canvi de nom, conèixer el cost total de la darrera visita a Girona de Felip VI per a assistir als actes de la fundació. No només això, també vol saber qui els ha pagat i quin és l'origen dels diners esmerçats en els costos de la visita, tan pels de la família reial com el seu entourage traslladats des de Madrid fins a la capital del Gironès.