Llagostera inverteix 45.000 euros per convertir-se en una 'societat de la informació'

Compraran 81 robots, 60 tablets i 9 portàtis a més de donar cursos de tecnologia

L'Ajuntament de Llagostera (Gironès) ha posat en marxa un projecte que busca posar a l'abast de tots els veïns l'accés a la tecnologia i les eines i formació necessàries per poder desenvolupar habilitats digitals i, d'aquesta manera, convertir-se en una 'societat de la informació' que el teòric Manuel Castells ha divulgat en nombrosos estudis.

La iniciativa compta amb el suport de Samsung, Lego Education Robotix, l'Editorial Vicenç Vives i la Generalitat i pretén incentivar les vocacions tecnològiques entre els joves i afavorir la seva inserció laboral en un futur.

També es vol implicar a pares i avis perquè aprenguin els nous llenguatges. S'ha comprat material per valor de 45.000 euros -81 robots, 60 tablets i 9 portàtils- i s'ha creat un Centre de Recursos Tecnològics en una aula de l'Espai Cultural de la Casa de les Vídues. Amb el nom de Llagostera 3.0, el projecte també estarà present a tots els centres educatius del municipi i ja s'estan formant els mestres. Es posarà en marxa aquest setembre.

El regidor de Promoció Local de Llagostera, Ramon Soler, ha explicat que porten uns tres anys treballant-hi i que és fruit de la planificació que s'ha fet. Concretament, és la suma del procés de participació ciutadana d’elaboració del pressupost municipal del 2017, el Pla de Barris i del Pla de Desenvolupament Local de Llagostera. En ells s'estableixen com a actuacions estratègiques la formació i l’accés a la tecnologia, la reducció l’atur, la retenció del talent jove i la inserció laboral". Segons ha dit, "moltes de les eines i professions que tindran en el futur encara no s'han inventat i per això és fonamental donar-los habilitats digitals perquè se'n puguin sortir".

Un dels trets diferenciadors del projecte, segons el regidor, és que fa "universal" l'accés a una tecnologia que no tothom es pot permetre pel seu cost. Un robot dels que s'utilitza al programa costa uns 200 euros. A més a més, la formació per adquirir coneixements de robòtica i habilitats digitals s'obre a tota la ciutadania, de manera que no només els joves ho podran aprendre a les aules sinó també els seus familiars. El director de Lego Education Robotix, Ricard Huguet, ha subratllat la importància d'implicar els pares i avis dels joves per donar continuïtat als coneixements que s'adquireixen a l'escola i afavorir la "connexió" entre ells. "És important que els joves puguin explicar què han après a casa perquè és quan assenten els seus coneixements i se'ls encoratja en aquestes noves vocacions", ha afegit.

Huguet també ha dit que "Llagostera es posa al nivell de ciutats com Barcelona" ja que, amb motiu d'aquest projecte, la companyia ha instal·lat material educatiu (Lego Education Innovation Studio) que fins ara tenien 21 localitats de diferents punts de l'Estat.

Els representants de l'Editorial Vicenç Vives i de Samsung Espanya han coincidit que aquest és un projecte molt interessant i un referent a Catalunya en l'àmbit de la robòtica educativa, que encaixa amb la visió de com ha de ser l'ensenyament del futur.

La compra de material per valor de 45.000 euros

L'Ajuntament de Llagostera ha adquirit 81 robots educatius, 60 tablets, 9 ordinadors portàtils, màquines i mecanismes motoritzats, sets d’energies renovables i sets de pneumàtica que estaran a l’abast de tota la població interessada. Una part d'aquest material estarà disponible al Centre de Recursos Tecnològics que s'ha creat a l'Espai Cultural De la Casa de les Vídues i la resta es cedirà a les escoles Puig de les Cadiretes, Lacustària i a l'Institut durant el curs escolar. El cost total d'aquesta primera fase del projecte és de 45.000 euros que el consistori ha assumit però que preveu recuperar-ne un 75% a través del Pla de Barris.

Per posar en marxa el centre de recursos s’ha comptat amb la col·laboració de l’Editorial Vicens Vives i LEGO Education ROBOTIX que, a banda del material, oferiran diverses sessions formatives obertes al públic amb la finalitat de mostrar el funcionament i les possibilitats dels robots dins i fora de les aules. Aquest espai vol ser un element de "cohesió social, oferir formació i facilitar l'accés de tothom a la tecnologia, sobretot a les famílies amb dificultats econòmiques".

L'aprenentatge a les escoles i a l'institut

Cada centre podrà treballar i potenciar el seu projecte educatiu amb el coneixement dels diversos àmbits de la robòtica, l’aprenentatge mòbil i l’ús de les tauletes digitals, aprofitant el suport que dona la tecnologia i la plataforma educativa facilitada per Samsung. Actualment hi ha un miler de joves en edat escolar que participaran en el projecte. D'altra banda, ja s'ha començat a formar el professorat, una tasca que han assumit les tres empreses participants.

Des de la Generalitat, el secretari de Telecomunicacions, Jordi Puigneró, ha reconegut el compromís dels mestres en aquest projecte i ha afirmat que "cal sembrar la llavor de l'interès per a aquestes matèries des de primària" per poder tenir professionals capacitats en un futur. També ha destacat la importància que els joves, a banda de ser consumidors, també siguin creadors i dissenyadors de tecnologia per seguir avançant com a societat i crear nous llocs de treball. D'altra banda, també ha felicitat l'Ajuntament per "avançar-se" i treballar el desenvolupament personal i professional dels futurs ciutadans.

Llagostera 3.0 entrarà en funcionament aquest setembre.