La Fundació El Bulli i el parc natural del Cap de Creus, units per atraure turisme

Una de les idees en que es treballa és la creació d'un pícnic del segle XXI

El restaurant el Bulli de Ferran Adrià i Juli Soler emprèn al 2012 una nova aventura i es transformarà en una fundació que impulsarà, a la vegada, un centre de creativitat. Lligat amb aquesta nova etapa, el xef s'ha embrancat en un projecte que pretén atraure turisme a Roses durant tot l'any i fer del parc natural del Cap de Creus, juntament amb la gastronomia, els seus dos grans reclams.

Tot i que el projecte és embrionari, Adrià i l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, ja li van explicar al president de la Generalitat, José Montilla, la setmana passada durant una visita al restaurant El Bulli. Aquest matí s'ha fet un pas més amb la signatura d'un conveni a tres bandes en què s'adquireix el compromís que, per una banda, la fundació farà difusió i divulgarà els valors del parc natural del Cap de Creus i, per l'altre, els gestors del parc també permetran que el parc esdevingui un indret on hi hagi activitat humana –'sempre amb un equilibri amb el medi natural', ha reconegut Adrià- lligada al turisme i la gastronomia.

De moment, tot són idees genèriques que hauran de concretar un 'consell de savis' per acabar presentant el projecte als regidors de l'Ajuntament de Roses, amb el xef sempre al capdavant, aquest desembre. L'alcaldessa, Magda Casamitjana, ja ha avançat que a partir del 15 de setembre hi ha previstes cinc reunions amb cinc col·lectius diferents per tal que tothom pugui dir-hi la seva sobre com desentacionalitzar el turisme i lligar de manera atractiva el parc natural i la gastronomia a tots nivells.

Fer un pícnic a Punta Falconera, la primera idea

Ferran Adrià ha desgranat però alguns detalls més sobre les primeres idees amb què treballa. El xef té clar que a l'espai de Punta Falconera hi vol fer un pícnic. 'No ha de ser una zona de costellades, que també ho pot ser, sinó un pícnic pensat per al 2012, amb tots els serveis d'Internet i on una família hi pugui passar tot el dia', ha detallat Adrià. Per al xef, aquest espai ha d'estar en sintonia amb les noves tecnologies -es planteja fins i tot que hi hagi un cinema a l'aire lliure- i ha de ser sostenible i 'sense grans inversions'.

Dins el projecte que s'està coent també es treballa amb d'altres espais com el far, el Castell de la Trinitat, l'Almadrava, la platja Canyelles petites o la Llotja de pescadors, a més del mateix nucli urbà de Roses. El xef ha afirmat que el potencial dels parcs naturals catalans és molt important i que, la seva posada en valor, pot atraure molts turistes. 'Hem de pensar com podem treure un rendiment econòmics a aquests parcs, sempre mantenint l'equilibri amb la sostenibilitat', ha indicat.

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha acollit la iniciativa amb els braços oberts i ha destacat que la mateixa idea es pot aplicar a d'altres llocs. 'Hi ha altres parcs naturals que es poden lligar amb d'altres idees, com per exemple el del Delta de l'Ebre amb l'arròs', ha posat per exemple Baltasar que ha reconegut que amb aquest conveni el departament farà més esforços per 'per fer més atractiu naturalnment parlant el territori però també relacionat amb l'activitat humana'.

La idea del conveni és associar les potents marques del parc natural del Cap de Creus amb la Fundació El Bulli –que començarà la seva activitat al 2012- i que, segons ha indicat Adrià, és un projecte 'que està molt més avançat del què preveiem' i que es podria presentar al gener.