Un veí de Caldes denuncia assetjament i amenaces per part d'un ocupa a la seva masia

La problemàtica es troba als jutjats des del 2010

Nani Castellsagué és un veí de Caldes de Malavella (Selva) que pateix des de fa anys un cas d'assetjament vinculat al de l'ocupació de la seva propietat. El cas es remunta al 2005, moment en que el seu pare va acordar amb el denunciat mitjançant un acord verbal el repartir-se les tasques del ramat i la cura de la finca a canvi de repartir-se els beneficis i que aquest li pagués el lloguer d'un edifici annex a la granja.

L'acord es va trencar en el moment que l'home va deixar de pagar el lloguer, no es va donar d'alta d'autònoms i no rendia comptes de cap mena. Fou aleshores quan se li va interposar una primera denúncia al 2008 que va perdre però que va recórrer intentant al·legar un defecte de forma. El recurs va prosperar i aquest assegurava que no es tractava sols d'un tema d'arrendament sinó d'altres com el repartiment dels beneficis per l'explotació de la finca, fet que obligava a celebrar-se un nou judici.

Castellsagué, en declaracions a El Món a RAC1, ha explicat que l'home va interpretar la sentència com que tota la finca era de la seva propietat menys les quatre parets de la masia cap endins. "Fa i desfà com vol. Ens agredeix, insulta, es queda amb el tractor, l'hort de casa, el galliner i s'ha apoderat de 40 hectàrees de finca", ha explicat el demandant.

Anys després amb la mort del pare els bens passen a ser propietat de Castellsagué i els seus altres dos germans que tenen intenció d'iniciar un negoci. "Anem a parlar amb ell perquè marxi i ens diu que no ho pensa fer. Li oferim diners i ens reclama 200.000 euros que ens neguem a pagar-li". Fou aleshores quan li van interposar una nova demanda i allà "es van iniciar les amenaces de mort". "Ens té assetjats, ens talla el camí, ens posa un cadenat a la porta de casa que he de rebentar amb una escarpa i un martell per poder sortir, ens ha robat el tractor, el motocultor, buida la bassa per regar uns camps de secà, talla arbres amb un permís fals,..." ha narrat exasperat.

El darrer episodi va tenir lloc després de guanyar novament als jutjats l'any passat en una sentència que obligava l'ocupa a abandonar la finca i la casa annexa. Fou aleshores quan van voler fer un inventari davant notari ja que "si aquesta gent han de marxar, potser ho destrossen tot". Castellsagué explica com avisen a l'home que van cap a la casa annexa i aquest els comenta que arribarà en cinc minuts però en el seu lloc es va presentar "un Lexus derrapant d'on van baixar dos homes grans com armaris" evitant l'entrada a la casa.

Recursos

La sentència guanyada el 2016 es troba actualment recorreguda davant de l'Audiència Provincial, la qual va assegurar que estava mal redactada, retornant-la als jutjats de Santa Coloma de Farners. Després del nou redactat, el denunciat recorre de nou la sentència davant l'Audiència Provincial de Girona.

Castellsagué ha explicat com malviu amb la seva dona i els tres fills menors d'edat aquesta situació, "cada dia me'l trobo a cinc metres de la façana de casa, dins el meu hort, xiulant i cantant. També recolzat a la finestra de la cuina i amb les ovelles baixant al jardí. És un assetjament en tota regla, tenim por. Aquest home és perillós".

A més d'això, també ha denunciat com l'ocupant segueix amb l'explotació de la finca obtenint rèdits econòmics amb la venda de xais, la llenya, amb el que conrea a la terra "sense estar donat d'alta d'autònoms. Tot és en negre".