La CUP publicarà un estudi sobre com es gasten els diners a la Diputació de Girona

Es presentarà el proper setembre

Des de tiquets de sopar, pernoctacions a hotels fins a contractacions d'empreses per fer una feina concreta. La CUP està resseguint el gruix de factures i despeses de la Diputació de Girona durant l'exercici 2016. El diputat, Lluc Salellas, ha explicat que l'objectiu és saber amb detall en què es gasten els diners de l'ens supramunicipal. "Una cosa és el pressupost, que és una declaració d'intencions, i una altra en què s'acaba gastant finalment", ha explicat Salellas.

La formació anticapitalista està analitzant les partides del 2016 i elaborant l'informe que preveuen presentar el setembre vinent. L'estudi no només abasta estrictament la Diputació de Girona, sinó els seus principals organismes autònoms, com ara el Patronat de Turisme o la Xarxa Local de Tributs (Xaloc).

No és l'única informació que estan analitzant. El diputat ha recordat que la CUP està personada com a acusació popular en el cas Manga. "És el cas més gran de corrupció que hi ha hagut a les comarques gironines", ha recordat Lluc Salellas. La investigació també implica càrrecs de la Diputació, alguns encara vinculats a la corporació.

La CUP insisteix, com ja ha fet al llarg d'aquests dos anys, que aquests càrrecs sospitosos de corrupció s'haurien "d'apartar" mentre no es resolgui si realment van cometre alguna il·legalitat. Els resultats de l'anàlisi del sumari que estan fent, el preveuen presentar aquest juliol.

Canvi de model

La CUP va entrar a la Diputació de Girona fa dos anys i aquest dimecres han fet balanç de l'equador del mandat. Salellas ha recordat que la formació no creu en el paper de les diputacions i volen que desapareguin, ja sigui amb el desplegament de les vegueries o perquè Catalunya és independent i pot definir l'organització política territorial.

Mentre això no passi, advoquen per impulsar un canvi de model, tot i que admet que és complicat fer-ho des d'un sol diputat i a l'oposició. Salellas defensa que la Diputació deixi de ser una "repartidora" de diners a través de subvencions per convertir-se en una prestadora de serveis per als municipis. A més, insta a deixar de banda les subcontractacions perquè sovint s'han revelat procés "opacs i perillosos".

Salellas tira de xifres per demostrar la feina feta durant anys dos anys, durant els quals han intentat incentivar el debat dins la corporació, un organisme, sosté, que estava ancorat en les negociacions "de despatxos" i allunyats del debat polític. En dos anys, han presentat 22 mocions, han fet 150 intervencions al ple, han entrat 200 preguntes al registre i han consultat 900 decrets, unes xifres molt superiors a les de la resta de partits a l'oposició (ERC, PSC i Independents de la Selva).

El diputat ha recordat que van tenir problemes amb l'equip de govern perquè no els facilitaven l'accés a la informació. Tot i que reconeix que la situació ha millorat, ressalta que encara poden trigar mesos a tenir els documents reclamats. El darrer cas, per exemple, arran del cas Agissa per saber si la Diputació havia signat contracte amb Prodaisa. Segons ha exposat Salellas, van demanar la informació a l'abril i tot just la van tenir ahir.