L'XIè Gastromusical de l'Escala dedicarà una nit als productes 'Girona Excel·lent'

El festival tindrà Martirio com a cap de cartell i repetirà el 'Gastrokids & Familiaria'

Unir música i gastronomia unides en un entorn únic. Aquest és l'objectiu del Gastromusical de l'Escala, que enguany arribar a la onzena edició. El festival s'iniciarà el proper 13 de juliol amb la proposta gastronòmica d'un dels cuiners més mediàtics del moment i dues vegades campió del Món al Mundial de Pizzes de Nàpols, Fabián Martin. Amb la seva cuina d'autor i la pizza com a protagonista maridarà amb la música de Maria Arnal i Marcel Bagés. La vocalista i el guitarrista de Badalona i Flix presentaran el seu darrer treball '45 cerebros y 1 corazón'.

La segona jornada se centrarà en la proposta de Jacas, cuiner del Molí de l'Escala i impulsor de l'esdeveniment. La seva cuina de proximitat i de temporada s'unirà al flamenc de la cap de cartell indiscutible de la vetllada, la cantant Martirio, que oferirà un recorregut pels temes més destacats de la seva carrera artística.

Les actuacions continuaran el 15 de juliol. Al migdia, se celebrarà una de les propostes que en els darrers anys s'ha convertit en una de les més populars del festival: el Gastrovermut. Santiso oferirà als assistents el seu primer treball discogràfic, Fortuna. Una dosi musical que maridarà amb alguns clàssics dels vermut preparats per l'equip del Molí.

"Festa" gastronòmica amb productes gironins

La nit serà el torn d'una 'revetlla' gastronòmica dedicada als productes gironins amb el segell de qualitat 'Girona Excel·lent'. El cuiner i gastrònom Pep Nogué serà l'encarregat d'oferir plats elaborats cent per cent a les comarques gironines en una mena de 'showcooking' a peu dret on els assistents podran relacionar-se amb els productors locals. La jornada comptarà amb la música de la Fundación Tony Manero. El quintet acústic, format per Paquito Sex Machine, Miguelito Superstar, Lalo, Deliciosa i Mac Benaiges, oferirà una selecció de clàssics del seu repertori. Jacas ha explicat que l'objectiu és oferir una vetllada lúdica on no se sàpiga on comença el menjar i on la festa i on, a més, el producte 'quilòmetre zero' sigui el protagonista.

Tallers i visites teatralitzades

La programació es completarà el dissabte 22 de juliol amb la segona edició del 'Gastrokids & Familiaria', la proposta familiar del festival que se celebrarà de nou a les ruïnes d'Empúries. Amb l'objectiu d'apropar pares i nens al jaciment arqueològic, el certament oferirà visites guiades teatralitzades, tallers de ceràmica antiga, tallers de música i gastronomia, titelles romanes o un passeig amb carro de cavalls, entre d'altres. A més, hi haurà un concert del grup musical del Club Super3, SP3, a l'Àgora de la ciutat grega d'Empúries.

La directora del Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries, Marta Santos,ha explicat que l'any passat el projecte va tenir molt bona acollida amb un miler d'assistents i que estan molt contents de mantenir-lo enguany. La intenció és que les famílies hi passin el dia i, per això, hi haurà estands de 'food truck' on pares i fills podran adquirir productes.
Reivindicant el món marí

A banda d'aquestes activitats, el festival també oferirà una exposició de l'obra de l'artista Carles Bros, amb obres de gran format amb el mar com a protagonista. A més, el Gastromusical d'enguany també col·laborarà amb el Projecte Sèpia, que s'està desenvolupant al litoral de l'Escala i que vol millorar la reproducció d'aquesta espècie. Els ingressos benèfics que es recullin en aquesta edició s'hi dedicaran íntegrament. Jacas ha explicat que el festival d'enguany se centrarà precisament en la reivindicació del món marí i que ho farà a través d'aquestes dues activitats.

Per la seva banda, l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, ha assegurat que es tracta d'un projecte consolidat i que beneficia el municipi per la projecció que li dona.

Les entrades ja es poden adquirir des d'aquest dilluns al restaurant. En el cas del 'Gastrokids & Familiaria", es poden comprar a través del web de l'organització.