Punt i final a una màfia que venia claus de pisos il·legals a Sant Antoni de Calonge

S'han buidat i tapiat 21 dels 34 pisos ocupats i tallat els serveis

Fort desplegament policial per desallotjar el bloc de Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà) que porta més de dos anys ocupat i on una màfia venia les claus dels pisos de manera il·legal.

Des de primera hora del matí, i per ordre judicial, Mossos d'Esquadra i Policia Local han blindat l'accés a l'edifici, on hi ha 34 habitatges ocupats dels 54 que té el bloc. Aquest dimecres, la policia ha fet fora 21 de les famílies i s'han tapiat les portes dels pisos.

A més, s'ha tallat la llum i l'aigua als tretze habitatges que encara estan ocupats –perquè aquí el procés judicial encara està obert- i s'ha posat vigilància privada. Aquest bloc, situat a l'Avinguda Catalunya, porta temps essent font de conflicte. Algunes famílies, que havien comprat les claus a la màfia que rebentava les portes, les han arribat a revendre aquests darrers dies per quantitats de fins a 500 euros quan van tenir notícia del desallotjament.

El bloc de Sant Antoni de Calonge, situat al número 20 de l'avinguda Catalunya, es va ocupar de manera massiva el gener del 2015. Al darrere de les ocupacions, hi havia una màfia que espanyava les portes i després venia les claus dels pisos. Fins avui, dels 54 habitatges que té l'edifici, n'hi havia 34 que estaven ocupats.

La situació era tan insostenible que els vint propietaris que tenen pisos havien renunciat a viure-hi o a llogar-los. De fet, com han precisat fonts de la comunitat, l'edifici era un focus de conflicte i les accions que s'havien fet fins ara per frenar les ocupacions no havien servit de res.

L'any passat es van fer operatius per tallar les connexions fraudulentes d'aigua i de llum, però al cap de poc temps ja s'havien tornat a manipular. A més, també es van instal·lar càmeres de seguretat, que tan sols van durar una hora en funcionament (perquè els ocupes les van arrencar sense més).

Per ordre judicial

El desallotjament dels pisos ocupats s'ha fet per ordre dels Jutjats d'Instrucció 1 i 2 de Sant Feliu de Guíxols. Pels voltants de les vuit del matí, un fort desplegament format per una cinquantena de policies ha envoltat el bloc. Patrulles dels Mossos d'Esquadra, de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i efectius de la Policia Local han entrat a 21 dels 34 pisos ocupats (tots aquells que incloïa l'ordre judicial) i n'han fet fora els ocupes.

Les famílies han tingut vint minuts per recollir les seves pertinences, algunes de les quals han quedat amuntegades en maletes i bosses d'escombraries a l'entrada de l'edifici. Després, els paletes han tapiat l'entrada dels pisos i els operaris han tallat l'aigua i la llum dels 13 que encara queden ocupats. Apart, s'ha contractat una empresa de seguretat privada per vigilar l'edifici.

Segons indiquen des de la comunitat, no només s'ha barrat el pas als 21 pisos ocupats que avui s'han desallotjat. Per evitar noves ocupacions fins que la situació es resolgui del tot, els mateixos propietaris que van comprar pisos també han demanat explícitament que es tapiïn els seus habitatges.

Fins a 500 euros per les claus

Al bloc de Sant Antoni de Calonge hi operava una màfia que venia les claus dels pisos. De fet, ara fa dos anys, la policia va detenir tres dels seus integrants per oferir lloguers il·legals. La situació, però, no havia millorat, perquè la revenda de claus continuava. I aquesta vegada, també per part dels mateixos ocupes.

Això és el que va passar, per exemple, a principis de mes. Segons han explicat des de la comunitat, com que en un inici s'havia previst el desallotjament per al dia 2 de juny, algunes famílies havien revenut les claus –arribant a cobrar fins a 500 euros- a d'altres ocupes que van entrar al darrere. Gent que no sabia res des desallotjament i a qui, aquest dimecres, se'ls ha fet fora dels habitatges.

"No sabem on anar"

Entre els qui tenien amuntegades les seves pertinences davant del bloc hi havia una família amb dues criatures. Feia un mes i mig que vivien en un dels pisos, havent comprat les claus als antics ocupes, i han vingut del Marroc. El pare, Jmili Zouhir, ha explicat que no tenien cap notícia del desallotjament i que ara no saben "on anar".

"Hem vingut a buscar feina durant la temporada d'estiu, però ara em trobo al carrer; no sé què farem, però aquesta no és la vida que volem", deia. La seva dona, Fadoua Souyouf, ha explicat que aquí no tenen família i que es van veure obligats a ocupar "perquè com que cap dels dos té feina, ningú ens volia llogar un pis".

Entre els qui també s'han trobat al carrer hi havia la Maria Noguer. Fa un any que vivia en un dels pisos i per les claus en va pagar 250 euros. Ella, però, assegura que porta temps demanant al banc i als serveis socials que li donin una solució, perquè està disposada a pagar un lloguer social. "Em van prometre que m'ajudarien, però no m'han arreglat res; em trobo al carrer i només m'han donat vint minuts per poder agafar quatre coses", es lamentava.

El seu cas, però, que és diferent a molts altres dels ocupes, es podria resoldre en poques hores. De fet, serveis socials l'han trucada aquest migdia per dir-li que tenien una possible solució. Des de l'Ajuntament de Calonge expliquen que s'atendrà individualment cada família que hi vagi a demanar ajuda i s'estudiarà la seva situació cas per cas.

Tot i això, aquest matí, de tots els desallotjats, només la Maria Noguer i tres famílies més han anat fins a l'oficina. I cap d'aquestes famílies estava empadronada a Calonge, cosa que ha comportat que serveis socials les derivés. Una d'elles estava empadronada a Palamós, l'altra a Platja d'Aro i la tercera –d'origen francès- no constava enlloc.

El gruix del desallotjament ha durat ben bé quatre hores. A partir de quarts d'una, els Mossos d'Esquadra i les unitats de la Policia Local s'han anat retirant; ara, queden parell de furgones i diversos policies vigilant les entrades, mentre els paletes i els operaris acaben de tapiar les portes i tallar les connexions fraudulentes.