S'aprova la proposta de pagar per aparcar a la Copa malgrat la negativa de tota l'oposició

El preu serà de 2 euros per aparcar tot el dia i 1 euro a les nits

L'Ajuntament de Girona ja té via lliure per aplicar el pagament tou a la ciutat. El ple ha aprovat la creació de la nova taxa, que ha topat amb les crítiques de tota l'oposició. Així va passar també l'octubre de 2015, quan el govern municipal (amb Puigdemont d'alcalde) va portar la nova modalitat d'aparcament al plenari. Llavors, amb CiU en minoria, no va prosperar.

Ara, gairebé dos anys més tard, el govern municipal (que té majoria absoluta amb l'entrada del PSC) ha tret del calaix aquell projecte, que està previst dins del Pla de Mobilitat aprovat per ple a finals del 2014. Ara bé, el govern no ha concretat a quines zones s'aplicarà i s'ha limitat a dir el preu: 2 euros al dia i 1 euro a la nit (de 22h a les 8h). Novament, l'oposició no hi ha donat suport però ha afegit nous arguments.

Crítiques de l'oposició

Per una banda, critiquen la manera com els van explicar la nova taxa en comissió. "Ho han fet amb improvisació i descoordinació dins del govern, i no podem legitimar aquestes formes de fer", ha manifestat el regidor de la CUP Lluc Salellas. També lamenten que no s'especifiqui on s'aplicarà. "Si tenen la taxa aprovada poden fer el que vulguin a tota la ciutat", ha criticat la regidora popular Concepció Veray.

El regidor de Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, ha remarcat que caldrà fer un reglament que especifiqui com s'aplica la nova taxa i en quines zones es farà. A més, ha reafirmat que es reuniran amb veïns per decidir com es fa el desplegament.

Una altra de les crítiques l'ha fet el regidor d'ERC Ricard Calvo. Segons ha dit, han "utilitzat" el tercer sector per justificar aquesta nova taxa. El regidor de Mobilitat i Via Pública ja va avançar que l'entitat Mifas estava interessada en gestionar els aparcaments tous. "Va ser el tercer sector el que a la taula de mobilitat va demanar l'aparcament tou", ha respost Alcalà. Per la seva banda, l'alcaldessa, Marta Madrenas, ha dit que estan obligats a fer un reglament previ abans d'aplicar la nova taxa.

Contractació d'advocat contra Agissa

Durant el ple s'ha ratificat un decret d'alcaldia a través del qual l'Ajuntament de Girona contracta un advocat per contrarestar les accions d'Agissa. El consell d'administració va aprovar contractar un nou servei d'advocats i des de la part pública (que suposa el 20% i la representen els ajuntament de Girona, Salt i Sarrià) se sospita que volen obstaculitzar la petició d'informació que es fa des dels diferents consistoris. Per això, ja van votar en contra durant el consell d'administració però com que la part privada és majoria (Girona SA té el 80%) el punt es va aprovar. Per intentar impugnar aquell acord, l'Ajunament de Girona ha decidit contractar un advocat per tal que emprengui les accions judicials necessàries.

Per part de la CUP, el partit que ha forçat la investigació judicial d'Agissa, el regidor Lluc Salellas ha mostrat el seu suport a la decisió del govern. Ha aprofitat també per recordar que l'alcaldessa, Marta Madrenas, es va comprometre a portar al ple d'abril una auditoria sobre la situació de l'empresa mixta d'aigües. L'alcaldessa ha reconegut que el treball és feixuc des del punt de vista tècnic i, per això, ha afirmat que necessiten una mica més de temps. També apunta que, quan es disposi de tota la informació, s'obrirà el debat sobre quin model de gestió s'ha d'impulsar, ja que la concessió amb Agissa acaba el 2020.

Conflicte amb la Policia Municipal

Abans del ple, una trentena d'agents i membres de sindicats s'han manifestat a les portes de l'Ajuntament de Girona. Els sindicats estan negociant amb el consistori diferents millores laborals. Per una banda, els sindicats demanen que es millori el preu de l'hora extra (demanen un augment del 60%), que s'ampliï la plantilla i que es facin millores als vestidors i també s'arreglin unes goteres de la comissaria del carrer Bacià.

Segons ha explicat la regidora de Seguretat, Sílvia Paneque, ja hi ha acord amb el tema de la plantilla (es crearan tres places per any d'aquí al 2019) i s'està en negociació per a la resta de reclamacions. La darrera contraoferta de l'ajuntament és augmentar el preu de l'hora extra entre un 15-25% i que l'increment no sigui lineal sinó que es pugui el preu als agents de menys categoria.

Signatures en favor del Trueta a Girona

Des de CCOO han iniciat una campanya de recollida de signatures per demanar que el nou Trueta es faci als terrenys de Domeny que ofereix l'Ajuntament de Girona. Durant tres dies, han recollit fins a 480 signatures entre els professionals de l'hospital (on hi treballen unes 1.400 persones) i ara volen obrir la campanya a la ciutat anant a recollir signatures a punts com el mercat, algun punt cèntric o d'altres espais de la ciutat.

Abans, però, han anat a l'Ajuntament de Girona per recollir les signatures dels regidors que formen part del grup de treball per defensar el Trueta a Girona (CiU, PSC, ERC i PPC). Tots els regidors han donat suport a la iniciativa i s'han fet una fotografia de grup amb els impulsors.