El TSJC reitera que cal enderrocar el Sun Village de Palau-saverdera

La sentència retreu a l'Ajuntament que modifiqués el pla general per evitar-ho

Nou capítol judicial per al conflicte urbanístic del Sun Village, que fa més d'una dècada que s'arrossega. El TSJC ha declarat "nul de ple dret" l'acord de la Comissió d'Urbanisme que va permetre legalitzar la quarantena d'habitatges sobre els quals pesava una sentència d'enderroc des del 2006 (també dictada per l'alt tribunal català).

L'acord d'Urbanisme, pres el 19 de juliol del 2012, donava llum verda al nou Pla General de Palau-saverdera. Un planejament que, entre d'altres, canviava la qualificació del sòl on s'havia aixecat el Sun Village. Amb el nou pla, aquests terrenys situats dins la urbanització Mas Isaac passaven de tenir usos hotelers a convertir-se en residencials.

Diversos propietaris del municipi, representats per l'advocat Joaquim Oliva, van portar el nou Pla General davant del TSJC. Van presentar un contenciós contra l'Ajuntament i la Generalitat –de qui depèn Urbanisme- i van demanar a l'alt tribunal que anul·lés tot el document, perquè sostenien que el POUM s'havia fet amb l'únic objectiu de donar cobertura legal al complex d'habitatges.

Ara, la Secció Tercera de la Sala del Contenciós Administratiu del TSJC els ha donat la raó. La sentència no ha anul·lat tot el Pla General, però sí que ha tombat específicament allò que fa referència al Sun Village; és a dir, el canvi de qualificació dels terrenys que va permetre donar cobertura legal al complex.

"Eludir" la sentència d'enderroc

La resolució és especialment crítica amb l'Ajuntament de Palau-saverdera. De fet, l'escrit del TSJC subratlla que el consistori "no ha fet res més que canviar el planejament" amb l'únic objectiu de legalitzar els habitatges i, d'aquesta manera "eludir" haver de complir la sentència del 2006 que ordenava enderrocar-los.

"El fet nou i determinant per tirar endavant la legalització no és adaptar-se a la normativa, sinó la voluntat i la intenció d'evitar haver de complir una sentència ferma", diu el TSJC, en referència al Sun Village. L'alt tribunal català arriba a qualificar aquesta actitud de "desviació de poder" i obliga l'Ajuntament de Palau-saverdera a tirar enrere la modificació urbanística, i tornar a qualificar els terrenys del Sun Village com a usos hotelers, en un termini de dos mesos.

Això, de retruc, suposa de facto tornar a la situació que hi havia l'any 2006. És a dir, que la quarantena d'habitatges del complex hagin d'anar a terra (perquè els terrenys on es va aixecar el Sun Village estaven destinats a usos hotelers, i perquè el TSJC ordenava executar-ne l'enderroc).

La sentència del contenciós imposa tant a l'Ajuntament com a la Generalitat haver de pagar les despeses del procés. Una quantitat que, en aquest cas, el TSJC xifra en un màxim de 2.000 euros. La sentència no és ferma i s'hi pot interposar recurs de cassació al Suprem o bé davant mateix de l'alt tribunal català.

Estudiar el recurs

L'alcaldessa de Palau-saverdera, Isabel Maria Cortada, assegura que la situació que ha generat la sentència els preocupa molt. Cortada ja avança que, conjuntament amb els advocats del consistori, estan estudiant quina via emprendre a partir d'ara. "Estem a l'expectativa de veure com evoluciona aquest tema, de si fem recurs o no", remarca.

El cas del Sun Village, però, encara s'enrevessa més. I és que, a principis de l'any passat, l'Ajuntament va arribar a un acord per evitar haver d'enderrocar el complex. Aquest pacte es va signar amb la part que va presentar un contenciós contra l'acord de ple del 2001, que és el que va donar la llicència d'obres per construir els habitatges.

L'acord establia una compensació econòmica de 374.231,04 euros a canvi que els demandants aturessin el procés judicial i no reclamessin executar la sentència d'enderroc. D'aquesta manera, s'evitava tirar el Sun Village a terra i que l'Ajuntament hagués d'indemnitzar els propietaris dels pisos amb 12 MEUR.

Tot plegat, però, havia de rebre el vistiplau del TSJC, que és a qui corresponia ratificar l'acord (ja que va ser l'alt tribunal català qui va emetre la sentència ferma d'enderroc del Sun Village). Cortada ha explicat que aquest procés, i el que van iniciar els veïns contraris al Pla General, són dues causes separades.

"Són dos processos diferents i d'aquest segon encara no en sabem res; ho haurà de dir el jutge", insisteix l'alcaldessa. Amb tot, Cortada remarca que han "heretat" aquest problema dels anteriors governs encapçalats per l'exalcalde Narcís Deusedas. "Nosaltres vam entrar a govern l'any 2015 i ens ho vam trobar", afegeix.