L'AECC de Girona impulsa un servei d'assessorament mèdic per a pacients amb seqüeles de càncer

Va dirigit a persones que han superat la malaltia però necessiten encara un acompanyament

Aquest matí s'ha presentat a Girona un estudi desenvolupat per l'AECC-Catalunya per conèixer les necessitats actuals i futures dels pacients de càncer i les seves famílies. L'informe, que ja es va presentar a Barcelona, posa de relleu que cal parar més atenció especialment als pacients que han superat el càncer però que continuen patint seqüeles de la malaltia (anomenats supervivents).

Segons els impulsors de l'estudi, abordar la seva atenció és "un dels grans reptes" que té tant el sistema públic de salut com les entitats que donen suport als malats de càncer. De fet, una de les conclusions principals de l'estudi és que 6 de cada 10 pacients demanen teràpies que millorin el seu benestar físic per afrontar el dia a dia.

En aquesta línia, des de l'entitat a Girona han explicat que l'estudi els serveix de guia per conèixer quines necessitats expressen tant pacients com les seves famílies (se n'han enquestat 389 de tot Catalunya). La coordinadora de programes i serveis de l'AECC a Girona, Pepi Soto, ha explicat que han posat en marxa un nou servei d'assessorament mèdic que és pioner. Fins ara, els malalts que tenien dubtes o inquietuds mèdiques podien trucar i se'ls atenia telefònicament des de Madrid.

Suport mèdic presencial

Des de fa pocs mesos, aquests pacients poden anar presencialment a la seu de l'entitat i asseure's cara a cara amb un metge voluntari que els resol dubtes. Es tracta del doctor Josep Trias, que va ser delegat dels serveis territorials de Salut. Soto ha explicat que han iniciat el servei tímidament i que ho ofereixen un parell de cops al mes, malgrat que la voluntat és anar-ho estenent perquè reben bones valoracions dels pacients.

El servei està pensat, especialment, per a supervivents de càncer. Segons remarca l'estudi, són precisament aquestes persones que han superat la malaltia les que troben a faltar recursos i serveis d'acompanyament que els ajudin a conviure amb les seqüeles. En aquestes consultes, doncs, no es tracta ni de buscar segones opinions ni de receptar fàrmacs, sinó de donar consells relacionats amb l'esport adaptat per a malalts de càncer, amb la nutrició o amb d'altres inquietuds que puguin tenir.

Nou punt d'atenció psicològica

Un altre dels serveis que dona l'entitat és el de suport psicològic. Actualment, hi ha punts d'atenció a set centres arreu de les comarques gironines (Girona, Salt, Figueres, Blanes, Banyoles, Lloret i Palamós) i estan treballant per obrir un nou punt. Segons ha avançat Soto, serà a algun CAP de la Selva interior, on han detectat que hi ha una mancança d'aquest recurs.