Viggo Mortensen recitarà poesia a l'(a)phònica de Banyoles

El festival programa 24 concerts i una vintena d'activitats paral·leles

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, ha donat a conèixer el gruix de la programació que es farà del 30 de juny al 2 de juliol a diferents espais de la ciutat.

Aquesta catorzena edició comptarà amb 24 concerts - 1 més que l'any passat- i 20 activitats paral·leles, entre les quals destaca la proposta musical i poètica de l'actor reconegut Viggo Mortensen acompanyat del músic Rafel Plana, així com les actuacions de Marlango, en un format íntim, i la presentació de l'últim treball de Gemma Humet, que s'escoltarà per primer cop a les comarques gironines.

També hi haurà una estrena, la de l'òpera còmica que ha composat Paco Viciana, 'Puges o baixes', juntament amb altres noms com Fredy Beats, un dels millors 'beatboxers' de l'Estat, o la banda valenciana de reggae Auxili. Fa uns dies, ja es van anunciar els concerts del cantautor suec d’origen argentí José González, Andrea Motis & Joan Chamorro Quartet, del trio osonenc La Iaia, i del cantautor napolità Alessio Arena. El 75% de la programació serà gratuïta.

Programa

El festival començarà el 30 de juny amb la presentació a les comarques gironines de 'Ramas para un nido', un espectacle de poesia i música a càrrec de l’actor nord-americà d’ascendència danesa Viggo Mortensen i el músic i compositor Rafel Plana a l'auditori de l'Ateneu de Banyoles. El director artístic del festival, Francesc Viladiu, ha admès que han estat tres anys intentant comptar amb Mortensen i que estan "molt satisfets" d'haver-ho aconseguit.

La programació de divendres també inclou l'actuació d'Andrea Motis & Joan Chamorro Quartet al Club Natació Banyoles, per presentar el seu disc 'Emotional Dance' a comarques gironines, i la de Maria Arnal i Marcel Bargés, que tornaran a l'(a)phònica després de participar en la passada edició. Serà al Teatre Municipal amb temes del seu primer disc, '45 cerebros y 1 corazón'. D'altra banda, a l'escenari de La Muralla hi actuarà el beatboxer Fredy Beats, guanyador en dues ocasions del campionat estatal de beatboxers i la banda d'ska i reggae valenciana Auxili que tancaran la primera nit del festival.

L'endemà dissabte, serà el torn de Jaume Arnella & Ferran Martínez, que presentaran el recull de cançons cantades a la Garrotxa 'Cançons aspres i de mala petja', seguit dels cants harmònics de MuOM, que actuaran al Monestir de Sant Esteve per interpretar temes del seu darrer disc. Aquell mateix dia, també es presentarà per primer cop a la demarcació l'espectacle 'L'amor fora de mapa' amb Roc Casagran, Mireia Vives i Borja Penalba al claustre d'aquest mateix monestir. També actuaran les veus masculines i a capella d'Aqueles, a la plaça del Teatre, amb un recull de cançons tradicionals occitanes.

I a la barca La Tirona hi haurà el concert del músic i escriptor Alessio Arena amb temes de 'La secreta danza' i havent esgotat les entrades pocs dies després d'anunciar-se. Un altre dels plats forts de dissabte serà el cantautor suec d'origen argentí José González, considerat un dels grans noms del pop-folk actual, que presentarà per primera vegada a les comarques gironines el seu darrer disc, 'Vestiges & Claws', al Club Natació Banyoles. Per la seva banda, Marlango –format per Leonor Watling i Alejandro Pelayo- actuaran al Teatre Municipal en un format íntim. Destaca també l'estrena absoluta de 'Puges o baixes', una òpera còmica amb llibret i música de Paco Viciana, i l'actuació de Gemma Humet, una de les veus amb més projecció de l'escena actual. La cantant interpretarà temes del seu últim dics a l'espai La Muralla. El final de jornada arribarà a aquest mateix espai de la mà de Renaldo & Clara i seguidament els gironins Howlin’Dogs.

La Iaia oferirà dos concerts

L'últim dia de festival comptarà amb les cançons dels grup madrileny Morgan al claustre del monestir; l'actuació del trio vocal femení Cocanha amb temes pirinencs, gascons i llenguadocians, i el concert de Clara Peya que presentarà el seu últim treball 'Oceanes' a l'auditori de l'Ateneu. També actuaran Funkysteps & The Sey Sisters amb temes de soul i funk mentre que Steve Smythm, cantautor nascut a Austràlia, oferirà al públic una selecció dels seus clàssics. Per al públic familiar, es programarà al migdia l'espectacle '2princesesbarbudes'.

Tancarà el festival el trio osonenc La Iaia, que presentarà per primera vegada a les comarques gironines el seu nou disc 'Tornar a ser u' des de dalt de la barca de La Tirona. Les entrades d'aquest concert, anunciat el 20 d'abril, es van vendre en només quatre minuts. Per a aquells que no van arribar a temps, podran escoltar els temes el mateix dia 2 de juliol a l'espai La Muralla, ja que s'ha decidit programar una segona actuació.

Les activitats paral·leles

Enguany s'han programat una vintena d'activitats paral·leles, com és el Tast de concerts a diferents establiments de la ciutat, la presentació del llibre 'El dolor de la bellesa' de Roger Mas, amb el mateix autor, així com l'exposició de la Banyoles il·lustrada i dues instal·lacions artístiques, 'Ursonate karaoke' de CaboSanroque i 'Veus de primera'. Per primer cop, el festival inclou el tradicional Aplec de la Sardana, que arriba a la 65a edició. Pel que fa a la imatge del festival, aquest any es basa en les icones banyolines, com la Carpa Ramona, el monstre de Banyoles o el tren pinxo. És un disseny dels creatius d’Enserio i amb il·lustració de Miguel Bustos.

Les entrades i abonaments dels concerts es posaran a la venda aquest dimarts amb preus que van des dels 8 euros fins als 23 euros. Les entrades de José González i Andrea Motis & Joan Chamorro Quartet ja estan a la venda des de fa uns dies. El regidor de Cultura de Banyoles, Jordi Bosch, ha subratllat que aquest és un festival "per a tots els públics i butxaques" que manté la seva essència com a certamen "petit i popular" ja consolidat.

Enguany s'han incorporat 3 espais on es faran els concerts oficials que no estaven presents en la passada edició, com és plaça major, la plaça estudis i l'esgléia del Monestir de Sant Esteve. En total seran 8. A més a més, el 75% de la programació serà gratuïta mentre que l'any passat va representar el 68%. El pressupost també creix -6.000 euros més respecte l'any anterior- i arriba als 171.000 euros.

El director artístic, Francesc Viladiu, ha afirmat que l'(a)phònica manté la veu com a fil conductor i ha defensat que té un perfil propi que es diferencia de la resta de "festivals d'estiu i de festa major" que són "clons". L'any passat, els espectacles de pagament van tenir una ocupació de prop del 80% de mitjana.