La crisi de la grip aviària no ha passat factura a les carnisseries gironines

El gremi ni ha perdut vendes ni ha vist incrementat el preu de les aus

Tres mesos després de l'aparició del virus de la grip aviària que va afectar deu granges gironines, i que va obligar sacrificar 27.000 ànecs, els carnissers no han notat cap davallada en les vendes d'aus a les carnisseries de la demarcació. Tampoc se n'han ressentit els preus, que s'han mantingut durant aquest temps, tant el del pollastre, un dels productes més venuts com de l'ànec, l'espècie afectada pel virus.

El president del Gremi de Carnissers i Xarcuters de les Comarques Gironines, Ricard Josep Llavallol, explica que només han notat un repunt en els derivats de l'ànec, com el foie gras. "Hem de tenir en compte que és un producte que se sol vendre sobretot a l'època de Nadal, per tant no ha afectat tant com es podia esperar", ha reblat.

El president dels xarcuters reconeix que s'ha informat de manera "puntual i precisa" tant a comerciants com a la ciutadania, i això, segons Llavallol, "ha posat les coses molt més fàcil". "Quan passen situacions com aquesta el més important és ser prudent i explicar les coses bé, i això és el que s'ha fet",
remarca.

Amb tot, des del gremi reconeixen que els va preocupar quan va saltar la notícia, però que en cap moment han dubtat del producte que venen. "Tenim tota la traçabilitat de la carn que entra a les xarcuteries gironines i sabem que és de gran qualitat", comenta Lavallol, que ressalta que els carnissers mengen la mateixa carn que venen. "No hi ha mostra de confiança més gran", diu.

L'alarma va saltar a finals de febrer quan una cigonya va aparèixer morta infectada pel virus. Des d'aquell moment el Departament d'Agricultura va prendre mesures i restriccions que s'han allargat durant tres mesos.

Calen més carnissers

El president dels carnissers gironins també ha fet referència a l'estat de la professió. Lavallol ha assegurat que falten professionals a les més de 600 xarcuteries de les comarques de Girona. "Ara mateix no tenim prou carnissers per tal de cobrir tota la demanda", ressalta. Llavallol però, veu aquest problema com una mostra de la importància que tenen les carnisseries en l'alimentació. "Estem treballant bé, donem un producte de qualitat i al final el consumidor ho agraeix", ha conclòs.

Per tal de suplir aquesta demanda, Llavallol ha explicat que des del gremi ofereixen cursos de formació per aquelles persones que s'hi vulguin dedicar. "Estem en permanent contacte amb els companys de les altres demarcacions per seguir innovant i no quedar-nos enrere en temes de formació", ha destacat.

Finalment també ha posat en valor que cada cop més fills de carnissers estan interessats en seguir la professió. "Hi ha molt bona cantera i això és molt important perquè assegura que l'establiment continuarà aixecant la persiana", ha reblat.

Cohabitació amb les grans superfícies

Un dels aspectes que més destaquen els carnissers és la bona cohabitació amb les grans superfícies. Per Llavallol no es tracta d'una competència directa ja que son nínxols de mercat diferents. "Nosaltres oferim un producte diferent, de més qualitat, però sols no podem abastir tota la població i per això necessitem aquests grans establiments", ha subratllat.