El magistrat de l'Audiència de Girona, Javier Marca, nou president del Tribunal Superior de la Rioja

La seva candidatura ha obtingut nou dels 21 vots del plenari

El ple del CGPJ ha escollit aquest dijous el magistrat Javier Marca com a nou president del TSJ de la Rioja, càrrec en què succeirà a Ignacio Espinosa. Marca, que des del 2005 està destinat a la Secció Quarta de l'Audiència de Girona, que porta casos penals, ha obtingut nou dels 21 vots del plenari.

La seva candidatura s'ha imposat a la dels altres dos magistrats que optaven al càrrec: el president de l'Audiència de la Rioja Alfonso Santisteban i el magistrat de l'Audiència d'Àlaba José Jaime Tapia. Tots dos han rebut, respectivament, sis vots de la resta de membres del plenari del CGPJ.

En el si del Consell, Javier Marca ha rebut el recolzament del president del Tribunal Suprem i del CGPJ Carlos Lesmes, i dels vocals Roser Bach, Mar Cabrejas, Victoria Cinto, Fernando Grande-Marlaska, Vicente Guilarte, José María Macías, Juan Martínez Moya i Gerardo Martínez Tristán. Aquest no era el primer cop que Marca optava al càrrec de president del TSJ de la Rioja. Ja s'hi va presentar el 2012, però aleshores el CGPJ va escollir la candidatura d'Espinosa.

Per la seva banda, Santisteban ha rebut els recolzaments dels vocals Ángeles Carmona, Nuria Díaz, Juan Manuel Fernández, Rafael Fernández Valverde, Carmen Llombart i Wenceslao Olea. La candidatura de Tapia ha sumat les adhesions dels vocals Álvaro Cuesta, Enrique Lucas, Clara Martínez de Careaga, Rafael Mozo, Concepción Sáez i Pilar Sepúlveda.

25 anys a la carrera judicial

El nou president del Tribunal Superior de la Rioja va ingressar a la carrera judicial l'any 1992. El seu primer destí va ser el Jutjat de Primera Instància i Instrucció Número 1 de Santa Coloma de Farners.

Ja com a magistrat, i abans d'incorporar-se a l'Audiència de Girona, va ser titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció Número 1 de Santa Coloma de Gramenet. Al 2002 es va incorporar a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona i dos anys després, amb la creació de la Secció Quarta, va passar a ser magistrat d'aquest tribunal.

Des del 2014, Javier Marca és membre electe de la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Ha estat president i vocal de la junta electoral de Girona en diverses ocasions i també ha impartit classes a l'Escola Judicial, amb seu a Barcelona (com a professor ordinari de l'àrea d'Instrucció). A més, ha intervingut com a ponent a nombrosos cursos i seminaris i és autor de diferents treballs, estudis i articles jurídics.