El clan Capirote de l'Empordà va blanquejar 3 MEUR de droga

El jutge resol que hi ha proves per enviar a judici 32 integrants del grup

La instrucció del cas contra els 32 suposats integrants del clan Capirote dedicat al cultiu i tràfic de marihuana, també a escala internacional, enfila la recta final. El jutge titular del Jutjat d'instrucció 6 de Figueres, Alexandre Contreras, ha dictat la interlocutòries de processament i la de transformació de les diligències prèvies en sumari. El jutjat ha fixat les indagatòries de totes els investigats per a aquest dijous.

El jutjat instructor resol que hi ha proves per enviar a judici els 32 investigats per delictes continuats contra la salut pública amb pertinença a organització delictiva, continuat de defraudació de fluid elèctric, tinença tràfic i dipòsit d'armes, estafa, simulació de delicte, danys mitjançant incendi, estafa o blanqueig de capitals.

La interlocutòria fixa l'organigrama d'un clan familiar perfectament jerarquitzat i liderat per un pare i un fill. Cadascun dels investigats desenvolupava un rol, amb càrrecs alts, intermedis i baixos. Els líders s'encarregaven de "dirigir i organitzar" el grup, altres que feien feines de subministrament i venda de marihuana, també n'hi havia que assumien la gestió de les plantacions, els que feien treballs de logística i els responsables de muntar i fer les instal·lacions elèctriques.

La investigació també ha permès descobrir que el clan va arribar a blanquejar 3 MEUR provinents de la venda de la droga. D'aquesta feina, segons recull la interlocutòria, se n'encarregaven els líders del clan i, sobretot, la dona d'un d'ells. En concret, el jutge identifica nou integrants del clan vinculat a la família Cortés que movien els diners per legalitzar-los. A més, també feien servir els seus fills menors d'edat per rentar els beneficis de la venda de droga posant comptes corrents i propietats al seu nom. La investigació identifica que ho van fer amb tres menors.

Així, segons l'informe de blanqueig de capitals, el clan Capirote "ha adquirit, posseït, utilitzat, convertit i transmès béns" adquirits amb els beneficis de "l'activitat principal de l'organització delictiva, que no és una altra que l'elaboració i cultiu de marihuana per al seu posterior tràfic", tant a l'estat espanyol com a França.

L'informe detalla que "l'organització delictiva denominada clan Capirote" va blanquejar 2.993.665,98 euros entre l'any 2011 i el febrer del 2017, quan va esclatar l'operatiu dels Mossos d'Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera per desmantellar-lo. A més, el jutjat ressalta que mentre va durar la investigació policial i la instrucció judicial, entre els mesos de juliol del 2016 i el mateix febrer del 2017, van donar aparença de legalitat a 787.229,35 euros. L'informe també especifica la quantitat de diners blanquejada a través dels menors: són 78.590 euros.

Els investigadors apunten que els integrants del clan duien un tren de vida molt elevat, sobretot tenint en compte que aparentaven dedicar-se a fer mercats. Durant l'operatiu del febrer, van intervenir als sospitosos cotxes d'alta gamma i també quasi mig milió d'euros en efectiu. Vigilància Duanera també ha resseguit totes les propietats que havien anat comprant al llarg dels anys amb els diners del tràfic de marihuana.

Fins a set delictes

Després de mesos d'investigació dirigida pel Jutjat d'instrucció 6 de Figueres, l'operatiu va esclatar a les sis del mati del 21 de febrer del 2017, sota el nom d'operació Valiente. Els més de 400 agents dels Mossos d'Esquadra i de l'Agència Tributària desplegats van fer una vintena d'entrades i registres simultanis a propietats del clan al barri de Sant Joan i al Culubret de Figueres, a Avinyonet de Puigventós, Sant Miquel de Fluvià, Llers, Cabanes, Vilafant i Castell d'Aro.

El macrooperatiu es va saldar amb 32 detinguts i el jutjat considera que tots ells estaven integrats dins l'organigrama, a diferents nivells. A cinc d'ells els hi atribueix només el tràfic de drogues però tota la resta acumulen més delictes. Un dels suposats líders és el que afronta una possible condemna més alta perquè el jutge li atribueix fins a set delictes. A banda dels relacionats amb la droga, també sosté que va calar foc a un cotxe que tenia per estafar l'asseguradora. Nou dels arrestats al febrer continuen en presó provisional.

Els agents van intervenir als sospitosos plantes de marihuana, esqueixos, cabdells i fins a vuit armes de foc. Les passades amb helicòpter sobrevolant les finques d'Hostalets de Llers i Avinyonet de Puigventós van ser claus per descobrir els búnquers soterrats on el clan cultivava marihuana. En concret, a Llers l'helicòpter amb càmeres tèrmiques va localitzar la nau a la qual s'accedia a través d'un pou i a Avinyonet van detectar moviment de terres compatible amb algun tipus d'habitacle subterrani.