Olot lidera un projecte pioner a Europa per fomentar millores d'eficiència energètica a llars i negocis

És tracta d'una adaptació d'un programa dels EUA

Olot està decidida a impulsar iniciatives que permetin conscienciar a la gent de la necessitat de canviar de model energètic i incorporar noves fonts d'energia renovables per lluitar contra el canvi climàtic. Ja ho va fer amb la posada en marxa del que han anomenat Xarxa espavilada ara fa uns mesos i ara es vol seguir avançant en aquest camí amb la posada en marxa del programa EuroPACE una prova pilot única a Europa. El seu alcalde, Josep Maria Corominas, ha destacat que aquest programa "marcarà un model de ciutat" i que esperen que serveixi d'exemple per a altres ciutats de l'Estat i d'Europa.

La directora de l'Agència d'Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa (DINAMIG), Aridna Villejas, ha explicat que van oferir-se per fer una prova pilot després de tenir coneixement del projecte als EUA i de l'interès que hi havia a Europa de fer-ne una adaptació. Un dels aspectes que més els va interessar, segons Villejas, és l'"impacte local" que ha tingut als EUA. Un dels primers territoris on es va aplicar el PACE –les sigles de Property Assessed Clean Energy- va ser al comtat de Sonamo, a Califòrnia, ara fa vuit anys. Durant aquest temps, s'han habilitat 148.000 llars en temes d'eficiència energètica i s'han creat 40.000 llocs de treball. A més a més, el programa ha destinat 4.000 milions de dòlars en projectes finançats.

Una de les representants americanes, Jane Elias, que és membre del comitè executiu de PACENaton (l'associació impulsora del projecte), ha destacat que les principals millores que s'han fet estan relacionades amb la instal·lació de plaques solars, millores en els teulats, obertures o aïllaments dels edificis, entre d'altres. Per fer aquestes feines, compten amb 150 contractistes i el 89% dels treballs s'encarreguen a empreses locals. En aquest sentit, ha recordat que el programa va implantar-se durant la segona recessió econòmica més important que vivia el país i que ha permès crear llocs de treball i fomentar la inserció de joves amb programes formatius. A nivell garrotxí, aquest és un tema d'interès, segons Villegas, ja que permetrà reactivar el sector de la construcció, molt tocat per la crisi, i oferir noves oportunitats de negoci.

L'objectiu final, subratlla Elias, és que la gent acabi essent "més independent a nivell energètic" amb unes millores que contribueixen a reduir les emissions de C02, la lluita contra el canvi climàtic i l'estalvi de la despesa energètica alhora que es creen llocs de treball.

Les facilitats de finançament, la clau

El programa busca resoldre els problemes de finançament que els propietaris acostumen a tenir per assumir les obres de millora i oferir una alternativa a la sol·licitud d'un préstec bancari. El que es fa és oferir uns diners associats a la propietat que es poden retornar en un període màxim de 20 anys i a un interès baix. D'altra banda, com a màxim es pot demanar el 10% del valor de la propietat i també es té en compte la hipoteca que té el propietari i el nivell d'endeutament. El govern local és qui autoritza el préstec del programa i els diners del finançament s'obtenen a través d'entitats privades. Es recomana que els propietaris contractin un assessor energètic perquè proposi les actuacions més adients en el seu habitatge o negoci.

En aquests vuit anys, el programa ha permès adaptar l'1% del parc d'habitatges de Sonoma i confien poder seguir augmentant aquest percentatge. De totes maneres, la representant americana ha subratllat que aquest és només un model de finançament i que els propietaris poden optar per altres vies.

Olot l'implantarà el 2019

La prova pilot d'Olot es finançarà a través de la Comissió Europea (Horizon 2020) i es treballarà en l'adaptació del programa americà a nivell europeu. D'aquesta manera, s'haurà de fer un estudi jurídic i legal alhora que es recolliran les dades obtingudes a la Garrotxa per veure els resultats de la implantació. De moment, ja s'ha creat un comitè assessor del programa amb tècnics de l'Ajuntament i representants dels socis europeus. La previsió és que durant el 2018 s'enllesteixi la planificació del programa i que el 2019 pugui entrar en funcionament.

De forma paral·lela, la ciutat s'ha marcat una seixantena d'actuacions per dur a terme fins al 2020 amb l'objectiu de reduir els gasos que provoquen l'efecte hivernacle fins al 19,6%. Els treballs van començar el 2013 i comportaran una inversió total de 240 milions d'euros.

El programa EuroPACE és una "oportunitat" per seguir avançant en aquesta línia. I és que els edificis residencials a Olot són el segon emissor més important de C02 (un 28%), només superat pel transport, amb el 44%.

Per donar a conèixer el programa, Jane Elias ha ofert aquest dimecres una conferència a Can Jordà i també farà un taller on s'abordaran temes més pràctics.