Figueres reclama a la Generalitat que posi càmeres i portes blindades als blocs ocupats

Una nova actuació ha destapat onze pisos robant els serveis de llum o aigua

Figueres vol càmeres de seguretat i portes blindades als dos blocs de protecció oficial que l'Agència de l'Habitatge de Catalunya té en propietat a la plaça Joan Tutau. Els edificis pateixen des de fa anys problemes d'ocupacions il·legals (es calcula que hi ha sis pisos en aquesta situació i tres més amb inquilins que no són els titulars del contracte de lloguer). Fa mesos que s'hi fan actuacions però, de moment, han resultat insuficients.

La darrera es va dur a terme el passat abril amb el reforç de les portes d'accés als comptadors de llum i aigua i la desconnexió de deu habitatges que tenien els serveis punxats. Els 'ocupes' han tornat a actuar i han aconseguit rebentar les portes. Aquest dijous agents de la Guàrdia Urbana han acompanyat tècnics d'Endesa i de Fisersa per revisar de nou les instal·lacions.

Les portes d'accés, però, continuaran obertes fins que l'ens no prengui mesures. Així ho ha assegurat el regidor de Seguretat, Quim Felip, que afirma que calen mesures "contundents". "Si no poden tenir llum ni aigua no s'hi instal·laran", ha remarcat tot insistint que "no podem tenir policia cada dia aquí". Felip diu que acompanyaran a la Generalitat –de qui depèn l'organisme propietari dels blocs- però que cal que adopti les mesures de seguretat que li reclamen des de fa temps.

En total, s'hi ha detectat vuit pisos amb la llum punxada (sis d'ells al bloc número 2 i dos més al 3) i tres amb l'aigua connectada de manera fraudulenta (al bloc dos). Els tècnics han desconnectat les connexions il·legals però des de l'Ajuntament temen que la situació es torni a repetir. En aquest sentit, un tècnic de la companyia elèctrica ha alertat del perill del tipus de connexions fraudulentes que han detectat i ha assegurat que, tal i com estava el cablejat, s'hi podria haver produït un incendi.

Contacte permanent amb les comunitats de veïns

Felip, per la seva banda, ha recordat que el govern va editar uns díptics i realitza trobades amb les comunitats de veïns per evitar aquest tipus de situacions. De fet, admet, la ciutat pateix altres problemes d'ocupacions il·legals però cap com el cas de Joan Tutau. "Tenim contactes permanents que permeten que puguem actuar abans que els ocupes prenguin posició als pisos, que és quan la problemàtica s'allarga", remarca.

Un detingut i crítiques dels 'ocupes'

L'actuació ha agafat per sorpresa als veïns dels dos blocs i alguns han sortit a l'exterior a crits denunciant que els deixin sense subministraments. La situació s'ha tensat quan un jove ha increpat la policia mentre els tècnics efectuaven les desconnexions i ha acabat detingut acusat d'un delicte de desobediència greu a l'autoritat.

Una de les veïnes que viu en un pis ocupat, Asunción Heredia, ha criticat la mesura i ha assegurat que fa dos anys que intenta legalitzar la seva situació i que no ho ha aconseguit. Diu que viu amb el seu fill i la dona embarassada i que, a més, té sis menors al seu càrrec. "Cada vegada ens deixen sense aigua i sense llum però nosaltres no ens neguem a pagar", insisteix.