Ripoll té 410 habitatges buits, dels quals 89 són de bancs

Un estudi constata que el 10% estan en molt mal estat i necessitarien una reforma integral

Ripoll va començar a elaborar el novembre de l'any passat un estudi sobre habitatges buits i s'ha acabat a principis de març. S'ha fet basant-se amb informacions com ara el padró i els consums d'aigua i d'electricitat, entre d'altres. La xifra que s'ha obtingut és la de 410 habitatges buits, dels quals 369 estan en bon estat i els 41 restants necessitarien reformes integrals i per tant no es tenen en compte per a la cessió d'ús social. A més a més, s'ha pogut comprovar que d'aquest total, 89 (el 22%) són de bancs, 76 (18%) pertanyen a persones jurídiques i 245 (60%), a particulars. Pel que fa a la seva situació, estan repartits per tota la ciutat però la zona del barri vell és la concentra la majoria de pisos que estan en més mal estat.

L'Ajuntament està preparant cartes per informar als veïns que han detectat que tenen pisos buits i per demanar-los que els cedeixin a la borsa social. També aprofitaran per recordar-los que hi ha una convocatòria d'ajuts per a reformes d'habitatges del barri vell.

Pel que fa a la negociació amb els bancs, des del març que l'Ajuntament ja s'ha reunit amb tots ells per buscar acords de cessió. Segons la directora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Ripoll, Helena López, totes les entitats financeres han assegurat que ja estaven oferint alguns dels seus habitatges buits a la borsa d'emergència que gestiona la Generalitat si bé no han concretat quins. El següent pas serà contrastar aquesta informació a través de la Secretaria d'Habitatge amb qui l'ajuntament preveu reunir-se properament. El consistori veu difícil arribar a acords directes amb els bancs si bé en algun cas molt puntual les negociacions estan avançant. L'equip de govern està decidit a ampliar el parc d'habitatges socials però primer vol esgotar la via del diàleg abans d'emprendre noves mesures recollides per la llei 4/2016.

Actualment l'Ajuntament té tres pisos de lloguer social on ja hi viuen famílies vulnerables. Des del Consorci d'Acció Social en tenen un altre a Campdevànol on també hi resideix una família. Arran de l'acció coordinada amb Serveis Socials, a la ciutat han detectat que hi ha unes nou famílies que necessitarien una llar i amb qui ja s'està treballant per oferir-los una solució.