ERC i el PDeCAT oficialitzen la moció de censura a Palafrugell

El nou alcalde serà el republicà Josep Piferrer

Perquè hi ha entesa, sintonia de projectes i no es vol que Palafrugell vagi a pitjor amb l'actual govern en minoria. Aquests són, a grosso modo, els motius que Josep Piferrer i Albert Gómez han posat damunt la taula per justificar la moció de censura que farà fora Fernández de l'alcaldia (on va accedir-hi el 2011).

Tots dos han explicat que, d'ençà que els quatre regidors del PDeCAT van abandonar l'equip de govern, van començar a parlar amb voluntat de fer "oposició conjunta". Però que aquest mes i mig de converses els va permetre reconstruir ponts i adonar-se –com ha precisat Piferrer- que no podien ser "la crossa" dels socialistes fins a les eleccions del 2019.

"El mateix Juli Fernández va dir que no permetria un govern paralitzat; sí que és veritat que podríem fer pinça i donar-li cert marge, però ens ha semblat que les coses a Palafrugell anirien a pitjor, i no ho volem", ha dit Gómez, justificant la moció. Tant ERC (que té set regidors) com el PDeCAT han subratllat que se senten legitimats per fer el pas. També perquè el seu és "un pacte natural" i se senten "còmodes", recordant que el Parlament de Catalunya –amb JxSí- n'és un bon exemple.

"La moció no va en contra de ningú, vol ser propositiva i garantir un govern sòlid, estable i majoritari a Palafrugell", ha dit Gómez. Tant ell com Piferrer, a més, han volgut deixar clar que durant les darreres setmanes "no hi ha hagut negociació sinó diàleg", tant pel què fa al programa com al cartipàs (que s'estan acabant de tancar).

Un programa a sis anys vista

Sí que n'han desvetllat, però, algunes pinzellades d'un i altre. Sobre el programa, han coincidit en qualificar les obres del Golfet com "una de les grans preocupacions", han posat entre els eixos de mandat l'atenció a les persones i també han avançat que volen prioritzar la neteja al municipi.

El programa de govern es presentarà a finals de la setmana vinent. Però Piferrer ja ha explicat que no es concep a dos anys vista, sinó a sis. "Volem fer una proposta ben planificada, marcant prioritats amb un abast que s'estengui més enllà d'aquest mandat", ha dit el futur alcalde. Precisant, això sí, que això no pressuposa que es reediti un pacte entre ERC i el PDeCAT després del maig del 2019.

L'alcaldia, per a ERC

Pel què fa al cartipàs, Josep Piferrer passarà a ser alcalde fins al 2019, i també assumirà les àrees de Cultura i Festes. Tant ell com Gómez han explicat que, de fet, gairebé no havien parlat sobre el càrrec, perquè des d'un primer moment coincidien en què "no s'hauria entès" que se la repartissin un any cadascun. "No negaré que sap greu, però cal primar que les coses funcionin; i repartir l'alcaldia hauria estat esperpèntic", ha dit el cap de llista del PDeCAT.

Quan la moció de censura tiri endavant, Gómez passarà a ser primer tinent d'alcalde i tornarà a portar les àrees de Promoció Econòmica i Comunicació. De moment, no han transcendit més detalls del cartipàs, més enllà del fet que s'introduirà la figura del regidor adjunt, que treballarà colze a colze amb el titular de l'àrea, "per fomentar el treball en equip" entre els dos grups.

"Sense fonament jurídic"

Pel què fa a aspectes jurídics, a l'hora de tirar la moció endavant planava el dubte de si n'hi hauria prou amb els onze regidors que sumen el PDeCAT i ERC. I això, perquè quan els demòcrates van sortir del govern el regidor d'Unió es va mantenir afí a Juli Fernández, i calia veure si es podria tractar d'un cas de transfuguisme (cosa que faria necessari aconseguir un suport més per tirar endavant la moció, fent necessari el vot de dotze regidors dels 21 que té el consistori).

Gómez, però, ha negat que això fos així. Sobretot, perquè el grup de CiU encara es manté (i ni PDeCAT ni el regidor d'Unió han demanat dissoldre'l, cosa que podria comportar que passessin al grup mixt i hauria complicat les coses). "Hem parlat amb el secretari i ens ha dit que, amb la situació actual, no hi ha fonament jurídic per parlar de transfuguisme", ha subratllat.

"Des del ressentiment i l'ansietat"

Per la seva banda, l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ha acusat tant ERC com el PDeCAT d'haver gestat una moció de censura "meteòrica", des del "ressentiment i l'ansietat" i amb l'únic objectiu de fer-lo fora de l'alcaldia i abocar els socialistes a l'oposició. "Han fet una maniobra legal, però que no té la veu del poble", ha subratllat.

Fernández ha criticat que no se li hagi ni donat l'opció de governar en minoria, i que Piferrer i Gómez hagin actuat com aquells que "quan el mort encara està calent, se'n reparteixen l'herència". L'alcalde de Palafrugell ha assegurat que no pensa abandonar l'Ajuntament i que des d'ara i fins al 2019 vetllarà perquè el consistori no acabi convertint-se en una "tragicomèdia".

Fernández ha dit que, tot i que jurídicament Gómez no és trànsfuga, sí que per a ell ho és "tant políticament com ètica". I ja ha vaticinat que el programa a sis anys vista que plantegen ERC i el PDeCAT deixa clar "que fins al 2024" no hi tornarà a haver eleccions municipals a Palafrugell.

Per últim, Fernández ha volgut advertir ERC i el PDeCAT que, quan arribin a l'alcaldia, les obres al xalet del Golfet ja s'hauran acabat. De fet, ha dit que des d'ara i fins al 19 de maig, li queda pendent veure "com es resol la primera ocupació" del polèmic xalet, perquè ja està gairebé tot a punt per signar-ne el final d'obra.