Figueres treballa per reduir la població de coloms

Amb aquesta actuació s’eliminaran 70 possibles punts de nidificació

L'Ajuntament de Figueres està impulsant diverses actuacions per controlar la sobrepoblació de coloms, en el marc del Programa Integral de Control de Plagues Urbanes de Figueres. L'estratègia principal per disminuir la població de coloms consisteix en reduir els punts de nidificació dins la ciutat.

D'una banda, s'ha actuat en edificis i equipaments municipals: al convent dels Caputxins s'ha ubicat una reixa metàl·lica de grans dimensions per evitar l’entrada de coloms, i a l'edifici dels Sindicats (carrer Poeta Marquina), s'han posat cables a la cornisa de l’edifici per evitar l’entrada dels coloms i que hi puguin nidificar. Amb aquesta actuació s’eliminaran 70 possibles punts de nidificació, i en les properes setmanes s’actuarà a l’antiga presó i al Museu de l’Empordà.

En aquest sentit, s'ha portat a terme un treball de camp per identificar edificis privats amb nius, sobretot cases abandonades amb finestres obertes que els coloms aprofiten per nidificar-hi. A partir d'aquest treball de camp, s'ha requerit a una cinquantena de propietaris l’aplicació de diverses mesures - com ara tancar portes i finestres, tapiar forats a les façanes, posar reixes o punxes als balcons - per eliminar els punts de nidificació.

Amb tot, també s’ha iniciat una campanya informativa adreçada a les persones que donen de menjar als coloms en places i parcs públics per intentar dissuadir-los, ja que amb les seves accions generen punts de concentració de coloms i brutícia.

Segons el primer tinent d’Alcalde i regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, “en el cas dels coloms, el Programa Integral de Control de Plagues Urbanes de Figueres consisteix en tenir una estratègia continuada amb actuacions diverses i específiques que tindran resultats a mitjà termini amb l’objectiu d’estabilitzar la població en uns llindars acceptables per a la ciutat”  

Un excés de població de coloms genera impactes negatius a la ciutat. D’una banda, la proliferació de nius a les façanes en malmeten el seu estat de conservació. D’altra banda, els excrements (es calcula que cada colom en genera 12 kg a l’any) provoca problemes higiènics i de manteniment  a la via pública i al mobiliari urbà (bancs, fonts, papereres, enllumenat, etc). Cal recordar que els coloms poden transmetre determinades malalties als humans i una de les principals vies de transmissió és a través dels excrements. Finalment, cal recordar que l’estat sanitari dels coloms urbans demostra que són portadors de nombrosos paràsits i ectoparàsits (cucs intestinals, xinxes dels nius, llagastes, puces, mosques dels coloms).

La secció de Medi Ambient de l’Ajuntament de Figueres ha confiat el Programa Integral de Control de Plagues Urbanes al Servei de control de Mosquits que, en breu, també començarà el tractament ordinari de tots els embornals de la ciutat per a la prevenció del mosquit tigre.