Absolt d'estafa l'empresari condemnat per cosir a trets la seva dona a Girona

Bernard Andrighetto s'enfrontava a 4 anys de presó

L'Audiència de Girona ha absolt del delicte d'estafa l'empresari francès Bernard Andrighetto, condemnat per assassinar la dona d'una rajada de trets a Girona. Per aquest nou cas, que es remuntava a cavall dels anys 2010 i 2011, Andrighetto podia sumar fins a 4 anys més a la pena que ja se li va imposar pel crim (de 18 anys i 9 mesos). Ara, se l'acusava d'haver comprat mercaderia a dues empreses gregues per valor de més de 61.000 euros (bàsicament roba, aixovar i parament de la llar) i entregar pagarés sense fons.
 
El tribunal, però, conclou que no ha quedat demostrat que l'empresari "actués amb la intenció d'enriquir-se il•lícitament" ni tampoc que aparentés "una falsa solvència" quan va entregar els pagarés. De fet, l'Audiència va més enllà i subratlla que, fins i tot, no s'ha acreditat que Andrighetto sabés que "no disposava dels fons suficients com per fer front a les factures".
 
L'empresari francès afincat a Girona ja està complint una pena de 18 anys i 9 mesos per haver mort la seva dona a trets. Un crim que va tenir lloc el 17 d'octubre del 2011, a la casa que el matrimoni compartia a la casa del barri de Palau de la ciutat.

Ara fa pocs dies, però, Andrighetto va tornar a passar per la sala de vistes. En aquest cas, se'l jutjava per una estafa que es remuntava entre els maig del 2010 i l'abril del 2011. Aleshores, l'empresari encara era propietari de la cadena de botigues 'Splaff'. Uns establiments semblants a un 'Tot a 100' que poc després van fer fallida i, per als quals, Andrighetto havia protagonitzat anuncis sonats (fins i tot, apareixent despullat en pancartes).

El fiscal i l'acusació particular sostenien que, durant aquells mesos, l'empresari va comprar mercaderia a dues empreses gregues sabent que no la podia pagar. Bàsicament es tractava de roba, aixovar i parament de la llar. Les dues factures de les comandes s'enfilaven a més de 61.000 euros (una era de 38,456 i l'altra, de 23.256). Cap d'elles, però, es va arribar a cobrar, perquè els pagarés que va entregar Andrighetto no tenien fons.

Atrapat per la crisi

L'empresari, que s'enfrontava a 4 anys de presó i a pagar 1.800 euros de multa, va sostenir al judici que en cap moment va voler estafar les dues empreses gregues. Simplement –va dir- es va veure atrapat per la crisi, es va arruïnar i no va poder abonar les factures. I com que pensava que remuntaria, emetia pagarés perquè creia que podia fer front als deutes.

Ara, la Secció Tercera de l'Audiència de Girona ha sentenciat l'estafa. I ho fa fet a favor de l'acusat, perquè en aquest cas l'ha absolt. La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Ildefons Carol, conclou que Andrighetto no va actuar amb intenció "d'enriquir-se de manera il•lícita".

El tribunal, a més, recorda que el representant de les dues empreses gregues va reconèixer que va ser ell mateix qui va oferir el seu producte a l'acusat, i que ho va fer perquè les empreses d'Andrighetto a França "eren molt bon negoci". "Es descarta que l'acusat emprés cap engany o artifici per atreure les hipotètiques víctimes del suposat delicte", recull la resolució.

L'Audiència també considera que "no és estrany" que l'acusat signés pagarés a 90 dies i que no abonés les factures al comptat, ja que aquest primer procediment "és molt més freqüent en usos mercantils".

No paga perquè l'empresa fa fallida

A més, la sentència considera que va quedar acreditat durant el judici que l'empresa d'Andrighetto va fer fallida i que això va impedir-li pagar les factures. "Existeix una causa lícita, per més que desafortunada, que justifica l'impagament i és el fet que els bancs tallessin el finançament a les empreses de l'acusat, un fet que va portar-lo finalment a presentar la sol•licitud del concurs de creditors", recull la sentència.

D'altra banda, el tribunal considera que l'empresari va intentar reflotar el negoci i que no va actuar com un estafador. "Un estafador és més procliu a fugir amb els diners que ha obtingut de la malifeta que a intentar reflotar les seves empreses, o almenys a intentar liquidar-les adequadament", recull la Secció Tercera. La sentència, per últim, recorda que Andrighetto va intentar fer front als deutes amb nous pagarés, tot i que no se'n va sortir.