Els Estarriola s'apleguen per a celebrar el seu mil·lenari

S'ha programat una trobada que ja supera els 100 inscrits

El proper diumenge 7 de maig, les persones amb el cognom Estarriola es reuniran a Sant Miquel de Campmajor (Pla de l'Estany) per a commemorar el mil·lenari de l'onomàstica. La trobada, a la qual ja s'hi han inscrit més de 100 persones, començarà amb Visita a Fontcoberta, on es realitzarà un petit esmorzar i posteriorment es visitarà a l'església. Allà es celebrarà una xerrada sobre l'origen i l'etimologia del nom Estarriola i durà a terme una contextualització històrica a càrrec de l'historiador local Jaume Colomer.

Seguidament els inscrits visitaran el centre cultural can Jan de la Farrès (casa natal del remença Jan de Benejan) i s'explicarà breument la història dels Remences i la seva repercussió en la història particular dels Estarriola. Aleshores arribarà un dels moments simbòlics de la trobada quan es mostrarà el document que acredita l'alliberament de la família del poder feudal.

Per acabar amb la sortida, els assistents visitaran el monestir de Banyoles i veurem l'arqueta, símbol del poder del monestir.

Document mil·lenari

La primera referència al cognom Estarriola s'ha pogut localitzar en un document datat de gener del 1017, moment en que el Papa Benet VIII va redactar una butlla on confirmava moltes de les possessions referents al monestir de Sant Esteve de Banyoles; entre elles la d'Estarriola (que aleshores s'escrivia com a Sterriola).

De les 120 persones que actualment resideixen a Catalunya amb Estarriola de primer o segon cognom, han confirmat la seva assistència a la trobada del 7 de maig més de la meitat d'elles. Tothom qui vulgui participar a la celebració i les activitats programades es poden inscriure a través d'un Doodle publicat a la xarxa.