Llach: ''Últimament dius una cosa i brr, brr, brr!''

El diputat ironitza en un acte a Girona després de les seves polèmiques declaracions

La casualitat ha volgut que Lluís Llach fos ahir al vespre a Girona, poques hores després de la polèmica que s'ha generat quan s'han publicat fragments de conferències organitzades per Òmnium Cultural i l'ANC. En especial, la de Sant Sadurní d'Anoia, on el diputat de JxSí afirmava que la Generalitat sancionarà els funcionaris que no acatin la llei de desconnexió.

A Girona, Llach ha participat en una de les #BirresCrítiques organitzades pel mitjà independent català El Crític. L'acte d'avui s'ha fet als Jardins de la Mercè i, tot i que girava sobretot al voltant de les crisis socials a la Mediterrània, novament, l'actualitat política catalana no hi ha estat aliena.

El diputat de JxSí, només d'arribar, ha declinat respondre les preguntes dels periodistes. Ho ha fet assegurant que desitjava tancar el tema pel rebombori que havien generat les seves afirmacions. Però durant l'acte, més en concret durant el torn de preguntes amb el públic, sí que s'hi ha referit (tot i que de manera indirecta).

Quan li han preguntat sobre quin seria el seu full de ruta ideal, abans de respondre, Lluís Llach ha dit que parlava "com a Lluïset bum bum" (deixant clar que era una opinió personal). "Perquè últimament dius una cosa i brr, brr, brr!", ha dit, fent servir l'onomatopeia i acompanyant-la d'un moviment de braços simulant un ventilador, en una referència velada a la polèmica per les sancions als funcionaris.

"El Parlament no es dissoldrà"

Sobre el procés sobiranista, i durant la conversa amb els assistents, Llach també ha avançat que si en el referèndum guanya el 'Sí', això no suposarà que automàticament el Parlament es dissolgui, sinó que la cambra catalana continuarà treballant per implementar la independència. "I serà aleshores quan, entre tots, haurem de definir el país que volem", ha dit, subratllant "l'empoderament de la gent" en el camí cap a l'estat propi.

Durant la seva intervenció, Llach s'ha mostrat crític amb les esquerres, dient que actuen "amb els paràmetres viciats de sempre". "I el Parlament n'és un bon exemple", ha afegit. Però sobretot, allà on ha llançat la crítica més àcida és cap a la CUP.

"El pal de paller el porta JxSí"

El diputat de JxSí ha recordat que, a les passades eleccions al Parlament, tant l'antiga Convergència, com "allò que quedava d'Unió", ERC i els independents que van confluir a JxSí van presentar-se als comicis "fent renúncies descomunals a la nostra ideologia". Cosa que no va passar amb els cupaires, que van anar a les urnes "amb tots els principis indemnes".

Lluís Llach ha dit que, a l'hora de pactar, a JxSí són conscients que els cal prendre "tranquimazins". Però que la "crítica més gran" que ha de fer a la CUP és que "les esquerres radicals han d'entendre que el pal de paller de la independència el porta JxSí, i que la coacció té uns límits". "I si no els acceptes, pots parar el funcionament", ha conclòs, en referència al procés.