Celrà s'oposa a la línia que ha de connectar la MAT amb la subestació de Juià

L'Ajuntament ha presentat al·legacions al projecte

L'Ajuntament de Celrà (Gironès) s'oposa a la nova línia de 220 kV que ha de connectar la MAT amb la subestació de Juià. S'estendrà al llarg de 5,6 quilòmetres, creuarà cinc termes municipals i sortirà de la futura subestació dels 400 kV que hi haurà a Sant Julià de Ramis, i que s'ha batejat amb el nom de 'La Farga'. L'equip de govern de Celrà (CUP) ha presentat al·legacions al projecte i demana a la Generalitat que no autoritzi la nova línia. D'entrada, assegura que és una infraestructura del tot "injustificada" i critica que els estudis previs donin per fet que cal aixecar-la, sense analitzar a fons si ja n'hi ha prou amb les línies existents. A més, l'Ajuntament subratlla que no hi ha "plenes garanties" que no suposi riscos per a la salut, que es comprometen espais protegits i reclama que, abans d'aixecar cap torre, "es dugui a terme un procés real de participació ciutadana" on la gent pugui decidir si vol la línia o no.
 
La nova línia, que aixecarà Red Eléctrica, connectarà la futura subestació de la MAT a Sant Julià de Ramis (de la qual ara n'han començat les obres) amb la subestació d'Endesa a Juià. En total, tindrà 5,6 quilòmetres i una vintena de torres. La línia, que té un pressupost d'1,89 MEUR, afectarà cinc termes municipals: Juià, Celrà, Bordils, Cervià de Ter i Sant Julià de Ramis.

Red Eléctrica en justifica la necessitat perquè, a través d'aquesta línia, la xarxa de distribució en aquesta zona del Gironès quedarà més mallada. És a dir, que si hi ha qualsevol incidència, es minimitzarà el risc que hi pugui haver talls de subministrament.

El projecte es troba ara en fase de tramitació. I és precisament aquí on ha topat amb l'oposició frontal de l'Ajuntament de Celrà, que ha presentat al·legacions demanant a la Generalitat que no l'autoritzi.

L'alcalde, Dani Cornellà, rebutja la línia perquè "en cap lloc queda justificada la seva necessitat" i demana que, directament, no se n'aixequi cap torre. "El projecte que proposen destrossa una vegada més el territori sense contemplacions, i aposta per un model energètic continuista que no porta enlloc", assegura l'alcalde.

"És un disbarat"

Al plec d'al·legacions que el consistori ha presentat davant la Generalitat, l'equip de Govern subratlla que el nou traçat de 220 kV tira endavant sense haver-se'n estudiat a fons les alternatives. Entre aquestes, aprofitant altres línies ja existents i augmentar-ne la tensió.

"És un disbarat dedicar tants esforços econòmics i energètics a unes infraestructures típiques d'un model basat en el creixement continu de la demanda, que ja sabem que no té futur", diu l'equip de govern de Celrà al seu escrit d'al·legacions. I hi afegeix: "Quan allò que toca és invertir la tendència disminuint el consum, millorant l'eficiència i, sobretot, dedicar tots els esforços i inversions a bastir un sistema energètic on les renovables assoleixin amb rapidesa el major pes possible".

A més, l'Ajuntament de Celrà esmenta que no hi ha "plenes garanties" que la línia no suposi riscos per a la salut, que es comprometen espais protegits o que el cablejat dels 200 kV passa per espais urbans "on s'haurien d'evitar" infraestructures d'aquesta mena. Per últim, l'equip de govern critica que no s'hagi dut a terme "un procés real de participació ciutadana", i que allò més idoni seria fer una consulta entre els ciutadans per veure si volen o no la línia.

"En cap cas els terminis d'exposició pública o la presentació d'al·legacions poden ser considerats com a participació ciutadana", subratlla el consistori. En conseqüència, l'Ajuntament de Celrà demana a la Generalitat que no condeixi cap autorització a Red Eléctrica que li permeti aixecar la línia.