Un Sant Jordi d'allò més festiu anima els gironins a sortir al carrer

Els llibreters esperen vendre un 5% més que l'any anterior

L'esmorzar literari a la Casa Solterra ha servit per escalfar motors a primera hora del matí. Enguany s'ha dedicat a Prudenci Bertrana i a la seva filla aurora amb motiu de l'Any Bertrana. Aquest 2017 fa 150 anys de l'aniversari de l'autor de 'Josafat' i 125 anys del naixement de la seva filla. El delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, ha subratllat la necessitat de donar a conèixer aquests dos autors "extraordinaris" i ha reconegut l'"encert" d'aquells que l'any 1968 van promoure el premi que duu el seu nom i que s'ha mantingut fins a l'actualitat.

Oriol Ponsatí-Murlà, comissari de l'Any Bertrana, ha reivindicat la figura d'aquests dos autors encara poc coneguts, especialment en el cas d'Aurora, a partir de dos fragments seus on s'autodefinien. El primer que ha llegit ha estat un text inèdit on Prudenci Bertrana feina una locució radiofònica en un programa de Ràdio Associació de Catalunya a començaments de l'any 1937. En ell negava ser un "burgès" com l'havia definit la premsa i s'autodefinia com a un home molt vinculat a la terra. L'altre fragment ha estat un text que Aurora Bertrana va escriure i que començava tot dient "no sé exactament què sóc". Li va demanar Manuel Costa-Pau l'any 1967 com a editor d'Alfaguara, que va morir l'any passat. "Hi ha una absència que pesa de forma extraordinarià en l'esmorzar d'avui i que trobem a faltar", ha afegit Ponsatí-Murlà, en referència a l'editor desaparegut.

Segons el comissari, aquest 2017 és un bon moment per "llegir i rellegir" aquests dos autors. En el cas de Prudenci Bertrana, ha recomanat els contes i novel·les que va escriure aquest prolífic autor. Pel que fa a Aurora, ha admès que s'ha fet una feina "tant minsa" per donar-la a conèixer en els últims quaranta anys que encara queda molt per fer per posar-la en valor. I ha acabat citant una frase que deia ella: "No em condemneu sense llegir-me".

La previsió de vendre un 5% més de llibres

Abans dels parlaments, els assistents –autors, editors i llibreters- aprofitaven per conversar i intercanviar impressions de com es presentava la diada. Tots coincidien en les bones perspectives, no només pel bon temps sinó també perquè enguany ha caigut en diumenge. "L'experiència ens diu que quan cau en cap de setmana a la demarcació ve molta gent de fora i és molt bo", assenyalava la presidenta del gremi de llibreters gironins, Carme Ferrer.

Els llibreters gironins calculen que vendran com a mínim un 5% més respecte l'any passat. Ahir dissabte les llibreries ja estaven plenes de gent i confien que aquest diumenge els números siguin encara millors. Com és habitual, el lector gironí aprecia sobretot els autors locals. "És molt curiós i ens ho diuen de fora; els gironins som molt nostres i els autors d'aquí estan per sobre de tot", explicava Ferrer. Entre els noms que estan tenint bona sortida hi ha Rafel Nadal, Maria Mercè Roca, Miquel Fañanàs o la periodista banyolina Bàrbara Julve que debuta amb la novel·la 'On em portin els ametllers' basada en la dura experiència de perdre el fill que esperava.

Un altre autor que es preveu que tingui unes bones vendes és Xevi Sala, guanyador de l'últim premi Prudenci Bertrana amb 'I ens vam menjar el món'. Fa set anys va quedar finalista del guardó amb 'Les causes perdudes' i assegura que va ser un trampolí per poder-se fer un lloc en el "competitiu" món de les lletres catalanes. Aquest diumenge confiava poder aprofitar la jornada de signatures per entrar en contacte amb els lectors. "És una diada no per competir sinó per compartir", ha conclòs.

"Podré gaudir de Sant Jordi matí i tarda"

Centenars de persones recorrien els carrers i s'intentaven fer pas entre les parades de roses i llibres de la Rambla aquest migida. Molts curiosos aprofitaven per tafanejar i buscar títols mentre que d'altres anaven a buscar un llibre en concret. Un llibreter, en Manel, admetia que "havia costat arrencar el matí però que després la gent s'ha animat".

Entre els que buscaven llibres, hi havia l'Aida una veïna de Sarrià de Ter que havia vingut a Girona amb la família. La seva prioritat era trobar primer un llibre infantil per a la seva filla. Valorava molt positivament que la diada hagi caigut en diumenge, malgrat els problemes logístics. "Ens ha costat més aparcar, perquè hi ha més gent però està bé perquè podem gaudir del Sant Jordi matí i tarda i no treballem", admetia.

Galeria d'imatges del Sant Jordi a Girona