Catalunya impulsa la primera Setmana Sense Soroll per conscienciar sobre els seus efectes

S’han programat una seixantena d’activitats del 24 al 30 d’abril

Catalunya celebra per primer cop la Setmana Sense Soroll, per sensibilitzar la ciutadania dels efectes de la contaminació acústica i promoure’n solucions. El Departament de Territori i Sostenibilitat lidera l’organització d’aquesta iniciativa, que compta amb el suport de prop d’una trentena d’entitats, associacions i ajuntaments, que s’implicaran en l’organització dels diversos actes i esdeveniments al llarg de la setmana. Del 24 al 30 d’abril, se celebraran més de seixanta activitats arreu del territori, per conscienciar la societat de la necessitat d’abordar aquest tema.
 
Sota el lema ‘Silenci si us plau’, la campanya neix amb la voluntat d’aglutinar iniciatives per conscienciar la ciutadania del problema de la contaminació acústica, especialment en l’àmbit urbà, dels seus efectes, i de les seves possibles solucions.

També es vol treballar amb col·lectius específics, com els centres escolars, on el soroll pot dificultar l’aprenentatge; donar a conèixer, tant a la ciutadania com a les administracions, noves eines de gestió i control, o impulsar la col·laboració entre administracions per optimitzar recursos i poder oferir millor resposta a aquesta problemàtica.

Entre la seixantena d’accions programades destaca la iniciativa L’escola escolta, en virtut de la qual una vintena d’escoles i instituts faran mesuraments utilitzant una aplicació mòbil gratuïta perquè l’alumnat prengui consciència dels sons i sorolls ambientals a la seva escola, ja siguin naturals o relacionats amb l’activitat humana.

La Jornada 'Els Sons de la Garrotxa' serà l’acte central de la Setmana Sense Soroll. Se celebrarà a Olot el dia 26, i es debatrà sobre la qualitat acústica de la comarca i els diferents projectes que s’estan endegant per a la seva protecció i millora.