Madrenas exigeix a Comín una partida el 2018 per comprar part dels terrenys del nou Trueta

L'alcaldessa veuria "inacceptable" que Girona es quedés sense equipament

El passat 11 de novembre, l'alcaldessa de Girona anunciava que havien ofert al Departament de Salut l'opció d'aixecar el nou hospital Josep Trueta a uns terrenys de Domeny. Es tracta d'un àmbit de fins a 100.000m2 que ja està urbanitzats i on s'havia de construir una gran urbanització que ha quedat frenada per la crisi.

Després de parlar-ne amb el conseller, l'alcaldessa s'ha reunit amb diferents agents implicats (col·legis professionals, sindicats, representants de la UdG i de l'Hospital Trueta i Santa Caterina o partits polítics, entre d'altres) per exposar-los la proposta. Segons assegura, de manera "unànime" consideren que els terrenys són "substancialment millors" que els oferts anteriorment a tocar de l'actual hospital –al límit amb Sarrià de Ter- i que són "idonis" per fer-hi un hospital.
Madrenas, però, no ha desvetllat l'opinió de cadascun dels agents implicats perquè, segons diu, li han demanat discreció. Ara bé, assegura també que "de manera majoritària" no veuen "determinant" que el nou Trueta hagi de fer-se al costat del Santa Caterina, a Salt.

L'alcaldessa es va reunir fa tres setmanes amb el conseller de Salut, Toni Comín, per explicar-li de primera mà les conclusions extretes d'aquestes reunions i per insistir en què els terrenys de Domeny són "els idonis" per fer-hi el nou hospital.

Pressió al Departament de Salut

Un cop tancada la ronda de trobades, l'alcaldessa ha afegit més pressió al Departament de Salut. Madrenas ha exigit al conseller que al pressupost del 2018 ja hi aparegui una partida per al nou Trueta. Concretament, els diners haurien d'anar destinats a comprar la part privada dels terrenys (els que són propietat de l'ajuntament es cediran gratuïtament) i per encarregar la redacció del projecte. "Si no ho fem de manera urgent passaran 20 anys i encara no tindrem Trueta", ha alertat.

En canvi, calcula que si ja s'encarrega el projecte el 2018 podria estar acabat en un termini de dos anys. Madrenas, a més, insisteix que el projecte del nou hospital s'ha de fer "de manera consensuada" amb tots els sector implicats. Lamenta que en les diferents reunions ha copsat com molts es sentien "frustrats" no només per no saber quan es farà el nou hospital sinó també perquè tenien la sensació que les decisions es prenen sense tenir-los en compte. "No es poden prendre decisions des d'un despatx de Barcelona sense tenir en compte el territori i les parts afectades", ha reclamat.

Segons Madrenas, el cost d'un nou hospital és inabastable ara per ara –"ja sabem que no hi ha pressupost", reconeix- però creu que és "perfectament assumible" comprar el terreny i "posar fil a l'agulla" en el projecte del nou Trueta. A més, considera que no caldran els 100.000m2 i recorda que s'ha ofert aquesta superfície perquè, anys enrere, es va calcular que era el que calia per fer un hospital d'una sola planta.

No volen que tingui una única planta

En canvi, i segons l'opinió dels agents amb qui s'ha reunit, valora que ara per ara és "ineficient i incòmode" plantejar un centre d'una única planta. Per això, proposa que es concebi el nou hospital tenint en compte l'opció de fer-lo repartit en tres o quatre plantes.

Això suposaria, a més, reduir el cost de l'hospital ja que caldria comprar menys terreny. Dels 100.000m2, hi ha tres pastilles de 14.000m2 cadascuna que estan en mans privades i en les que mai s'hi ha fet res. Madrenas creu que només comprant-ne una hi hauria espai suficient no només per fer el nou Trueta sinó també –i si així es decidís en un futur- per construir-hi el Campus de la Salut de la UdG. L'actual hospital Trueta ocupa un terrenys d'11.400 m2.

D'altra banda, l'alcaldessa també ha destacat que tot el sector està urbanitzat (ja hi ha tots els serveis, llum, carrers i voreres, entre d'altres) i que això també abaratiria costos. "Si volem anar ràpid, que la zona ja estigui desenvolupada és una qüestió a tenir en compte", ha dit.

El debat sobre la ubicació

L'alcaldessa ha desgranat tot un seguit d'arguments per defensar que la ubicació de Domeny és la millor i, de retruc, contrarestar les aspiracions de Salt d'acollir el nou hospital. Des del municipi veí també s'han fet passos per poder tenir el nou centre i ha iniciat els tràmits urbanístics per poder destinar uns terrenys a la zona sud (i molts pròxims a l'actual Santa Caterina) a equipament sanitari.

Madrenas recorda que el Parlament s'ha posicionat en diverses ocasions en favor de fer el nou Trueta a la zona nord de Girona i que així ho ha defensat, també en bloc, tot el consistori. "A mi el conseller no m'ha dit en cap cas que hi hagi canvi de criteri i ningú ho ha posat en dubte", assegura l'alcaldessa de la capital. Madrenas s'ha mostrat taxativa i afirma que "seria inacceptable" que el Govern es decantés per Salt. "Cap govern digne, governi el partit que governi, pot deixar una capital de demarcació sense hospital públic", ha manifestat.

A més, l'alcaldessa defensa que hi pot haver un únic projecte funcional entre l'hospital Santa Caterina, a Salt, i el nou Trueta, a Domeny. A més, quan tots dos estan situats a tocar de sortides de l'AP-7. I ha posat l'exemple el projecte del nou hospital Joan XXIII de Tarragona (previst per al 2021) que es coordinarà i tindrà funcions complementàries amb l'Hospital Sant Joan de Reus. Madrenas s'ha negat a parlar en termes de "guerra de terrenys" i assegura que darrera de la proposta de Girona hi ha "arguments i consens de la ciutadania".

El proper pas serà exigir aquesta partida en el pressupost del 2018 al mateix conseller de Salut. Abans, l'alcaldessa vol sumar el suport de tots els grups i anar conjuntament a la propera reunió. De moment, la CUP és el que mostra la posició més reticent i, en un comunicat recent, ha afirmat que el més important no és la ubicació sinó el criteri dels professionals.