Una estrella Michelin s'uneix amb una cuinera tradicional per reivindicar la cuina de les àvies

El 'show cooking' ha estat un dels plats forts de la III Setmana Gastronòmica

Modernitat, però sobretot, tradició als fogons per reivindicar la cuina de les àvies amb una fideuà feta a quatre mans. Unes, les del xef del restaurant Casamar de Llançà (Alt Empordà) Quim Casellas, distingit amb una estrella Michelin. Les altres, les d'Anna Fajula, una resident a la residència i centre de dia Can Regàs de Girona. El 'show cooking' per cuinar la recepta, una fideuà 100% tradicional, ha estat un dels plats forts de la III Setmana Gastronòmica impulsada des de Can Regàs, que se celebra aquests dies. "Al llarg dels anys, les tradicions i també la gastronomia han anat canviant; són les persones grans les que poden explicar com eren les receptes d'abans i compartir coneixement", ha valorat Casellas. Un tast d'smoothies, un vermut musical o un taller de postres saludables completen les propostes d'aquesta peculiar setmana gastronòmica.
 
El xef Quim Casellas s'ha traslladat avui per unes hores a la cuina de la residència i centre de dia Can Regàs de Girona. Casellas ha deixat els fogons del Casamar durant una estona per posar-se a les ordres d'una de les àvies que hi resideix, Anna Fajula. Tots dos han preparat, colze a colze, una fideuà que després han pogut degustar la resta de residents.

El 'show cooking', que té per objectiu reivindicar la cuina de les àvies casant tradició i modernitat, formava part de la III Setmana Gastronòmica de Can Regàs, que va començar dimarts i s'allarga fins al proper dilluns 24 d'abril. La iniciativa té per objectiu apropar la gent de la residència a les activitats que es programen a la ciutat. En concret, la de la Setmana Gastronòmica, que arrenca demà.

La fideuà que s'ha cuinat manté al 100% la recepta tradicional, exempta dels luxes i artificis de la gastronomia d'avui dia. Fajula ha escoltat de bon grat les aportacions del cuiner del Casamar, però s'ha mantingut fidel fins al final a la recepta que ha cuinat durant una bona colla d'anys.

Per al xef Quim Casellas, el 'show cooking' ha permès posar de relleu la cuina de les àvies i reivindicar els fogons tradicionals. "Al llarg dels anys, la cultura popular i també la gastronomia han anat canviant, i són les persones grans les que poden explicar com eren abans les receptes, ja que ho han viscut en primera persona", ha assegurat. I hi ha afegit: "Amb aquesta premissa, amb iniciatives com la Setmana Gastronòmica de Can Regàs, demostrem que el coneixement dels uns i dels altres permet treballar conjuntament també a la cuina".

Smoothies, vermut i postres saludables

La Setmana Gastronòmica de Can Regàs pretén aconseguir la participació dels residents i assistents al centre de dia, familiars i amics, professionals del centre i veïns a través d'un seguit d'activitats relacionades amb la gastronomia. La programació va començar dimarts amb un berenar saludable a càrrec de Llagurt i va continuar ahir dimecres amb la visita d'una vintena d'alumnes de segon de primària de l'escola Santa Eugènia de Girona per treballar els horts urbans que hi ha a l'exterior del centre.

A més del 'show cooking', les activitats programades continuen fins al proper dilluns 24 d'abril. Entre d'altres, hi haurà un tastet d'smoothies, un vermut musical, un taller de postres KM0 amb el pastisser Lluís Blanch amb Poma de Girona, Nous de Crespià i farina ecològica de les comarques de Girona i un fi de festa amb concert de 9 DUET.

Can Regàs, que va obrir les seves portes a finals de 2014, és l’única residència i centre de dia per a gent gran situada al centre de la ciutat de Girona. L’establiment compta amb 48 places per a residents fixes i 25 més per a usuaris del centre de dia. Actualment hi viuen 44 residents.