El Parlament vol impedir la construcció del port esportiu i l'hotel de luxe a Tossa de Mar

Tots els grups donen suport a una proposta de JxSí

El Parlament ha instat el Govern a protegir l'àmbit d'Es Codolar i impedir que un privat construeixi el port esportiu i l'hotel de luxe projectat en aquesta zona de Tossa de Mar (Selva).

Tots els grups de l'hemicicle han donat suport a una proposta de resolució presentada per Junts pel Sí (JxSí) a la comissió de Territori, però no s'han estat de retreure que no sigui el Departament qui preservi "automàticament" l'indret. La resolució esmenta explícitament que, si es pot, s'estengui l'àrea del PEIN de Cadiretes per fer que abraci també Es Codolar.

El diputat de JxSí Jordi Orobitg, que ha defensat el text, ha recordat que el conveni subscrit entre l'Ajuntament i el promotor "amenaça de ple" l'indret, on s'hi vol fer un port de gairebé 400 amarratges, un hotel de 5 estrelles i deu xalets de luxe. El projecte del port esportiu es troba pendent ara de la consulta popular que vol impulsar el consistori perquè els tossencs l'avalin o no. Una consulta que un jutjat ja va suspendre però que, després, un informe de la Generalitat va avalar.

La proposta de resolució que JxSí ha presentat a la comissió de Territori rebutja frontalment el projecte que afecta Es Codolar. Ja d'entrada, l'escrit recorda que el Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner (PDUSC) qualifica el sector com a "sòl no urbanitzable de màxima protecció" i que el Pla de Ports de la Generalitat del 2007 tampoc preveu que, a curt termini, se n'hi faci cap a Tossa de Mar.

El text passa aleshores a desgranar el conveni que l'Ajuntament va signar amb els promotors l'any 2012 (les societats Star Assets i Feanda 2). Un escrit on es recull la intenció de construir un port esportiu als sectors d'Es Cars i Vinya d'en Puig, situats a l'oest de la platja d'Es Codolar. Un acord en virtut del qual l'actual Ajuntament va convocar la consulta popular, que un jutjat gironí va anul·lar pocs dies abans que se celebrés.

Un actiu de primer ordre, amenaçat

El diputat de JxSí Jordi Orobitg, que s'ha encarregat de defensar la proposta en comissió, ha subratllat que el projecte "amenaça un actiu cultural i paisatgístic de primer ordre" i que, si el port s'arriba a fer, "això suposarà també alteracions a la platja Gran de Tossa de Mar". "Estem parlant d'un port esportiu de 33.000 metres quadrats, amb capacitat per a 396 amarratges, amb magatzems, locals comercials i un aparcament de 400 metres quadrats, que es complementa amb un hotel de 5 estrelles i deu xalets de luxe", ha recordat.

Per això, l'escrit de JxSí insta el Govern a protegir "els valors mediambientals i paisatgístics" de la zona, per impedir que el projecte acabi tirant endavant. I de fet, la proposta ja esmenta que, entre les fórmules per preservar l'indret, hi ha la d'estendre l'àmbit del PEIN del massís de Cadiretes fins a l'àmbit d'Es Codolar. "Volem que la zona tingui la màxima figura de protecció", ha dit Orobitg.

En paral·lel, l'escrit que s'ha debatut a la comissió de Territori demana a més que el Pla de Ports de Catalunya "mantingui la tipologia actual de fondeig" que hi ha a Tossa. És a dir, els amarratges i les zones de boies a les platges i cales del municipi.

Unanimitat però retrets a JxSí

La proposta de resolució ha rebut el suport unànime de tots els grups del Parlament. Els diputats portaveus a la comissió de C's, el PSC, CSQP, el PP i la CUP han recolzat la iniciativa, no sense estar-se però de retreure a JxSí que, directament, no sigui el Govern (i en aquest cas, el Departament de Territori) qui tiri endavant la preservació "de manera automàtica".

"L'àmbit de Tossa s'ha de protegir i el port és innecessari; però sí que ens preocupa que el grup que dona suport al Govern ho porti a comissió, i que el Departament no ho faci directament", ha dit Sergio Sanz de C's. "Nosaltres no estem a favor que aquest sector s'urbanitzi, ni tampoc volem més ports al litoral; però també ens estranya que no sigui la conselleria qui assumeixi de manera més directa la protecció de l'espai", hi ha afegit el socialista Jordi Terrades.

El portaveu de CSQP, Marc Vidal, ha aprofitat el seu torn de paraula per recordar a JxSí que allò que es vota en comissió no necessàriament acaba passant. I com a exemple, ha posat la proposta de resolució que l'any passat es va aprovar per protegir, també a Tossa de Mar, l'àmbit de Cala Morisca (on es projectava fer un hotel de quatre estrelles).

"Quan passats uns mesos vam demanar al Govern com es trobaven els tràmits, ens van acabar contestant, amb un cert desistiment, que no havien fet res", ha criticat Marc Vidal. I ha afegit: "Per tant, espero que en el cas d'Es Codolar tinguem més sort".

Per la seva banda, el diputat del PP Alberto Villagrasa ha manifestat que s'adherien a la resta de grups. I el de la CUP Sergi Saladié ha subratllat que "de ports, a Catalunya no en falten més" i ha criticat que es vulgui "transgredir" el PDUSC "construint un port, aixecant una urbanització i fent un macrohotel" a la zona.