Un pollancre de 29 metres corona el Ball del Cornut i la plantada de l'Arbre del Maig

La festa ha aplegat un miler de visitants

Cornellà del Terri (Pla de l'Estany) ha celebrat un dels actes més emblemàtics del municipi com és el Ball del Cornut i la plantada de l'Arbre que marquen el final de la festa major. "Ha estat una festa molt lluïda, amb més de mil persones reunides a la plaça i un dels arbres més alts que hem plantat mai", ha explicat l'alcalde, Salvador Coll. L'arbre substitueix el que durant un any ha presidit la plaça major, aixecat el Dilluns de Pasqua del 2016. El d'enguany, feia 29 metres i era el pollancre més alt que els veïns del poble havien trobat a la zona.

Veïns del poble, degudament vestits amb la roba tradicional catalana, són els encarregats de traslladar i aixecar l'arbre engalanat amb banyes i corns d'animals així com un plomall de pi al capdamunt. Seguidament, un grup de joves en parelles balla el tradicional ball al voltant d'un altre arbre més petit. Mentrestant, el Cornut, amb un ram de flors a la mà, decideix quina noia recent casada s'emporta. L'arbre del Maig simbolitza la llibertat del poble i un cop plantat al terra de la plaça, el Cornut hi hissa una senyera mentre sona l'himne d'Els Segadors.

La d'enguany era una edició especial coincidint amb els 40 anys de la recuperació del Ball del Cornut. Una de les impulsores, la Rosa Coll Gayolà – coneguda com a la Rosa de cal flequer- va ser l'encarregada de llegir el pregó de la festa major. També s'ha rendit homenatge als primers balladors. Aquest ball satíric es va recuperar el 1977 basant-se en l'obra 'Costumari' de Joan Amades i fent servir la coreografia i música que va recollir aquest autor.

Hi ha diverses hipòtesis sobre l'origen de la festa, que uneix dues celebracions en una i que l'any 1999 va ser declarada d'interès nacional. Alguns autors apunten que la dansa serveix per celebrar la fi del dret de cuixa que el senyor feudal exercia sobre les noies del poble. Altres estudiosos creuen que era una dansa ritual destinada a aconseguir protecció.