Els números més emblemàtics de la Grossa de Sant Jordi esgotats en pocs minuts

El 23417, venut a Torroella de Mongrí, acaba les 25 butlletes en menys de mitja hora

Al ja típic 01714, que al desembre genera expectació allà on es ven, a la primera Grossa de Sant Jordi s'hi han sumat tres números emblemàtics més: el 23417 (el dia de Sant Jordi), el 02017 (l'any en què comença la nova rifa) i el 27407 (el dia del sorteig).

Els dos primers s'han posat a la venda avui al matí; els dos últims ho faran demà. I precisament, com també va passar amb el 01714 al desembre, un establiment de les comarques gironines s'ha fet amb el número. Aleshores, per la Grossa de Cap d'Any, va ser el quiosc del Mercat del Lleó de Girona; i aquest cop, el sorteig per adjudicar el 23417 ha tocat a l'estanc del carrer Ullà de Torroella de Montgrí.

El número, com és habitual en aquests casos, ha durat poca estona. El representant de Loteria de Catalunya ha portat el llibret amb 25 butlletes a dos quarts de deu del matí. I uns vint minuts més tard, ja no en quedava cap per vendre.

De fet, ja hi havia cua per adquirir-ne. Cada comprador només es podia endur dues butlletes com a màxim. La primera a comprar-ne ha estat una veïna del poble, la Maria Àngels Ametller. "El meu home em va dir que es venia aquí i m'he afanyat a comprar-ne; Sant Jordi és una diada celebrada i, a més, el meu marit s'ho diu", deia enriolada.

Ametller explica que sol jugar a la loteria, i que aquesta vegada gairebé era obligat fer-ho. "És la primera Grossa de Sant Jordi", deia. Si el 23417 resulta premiat al sorteig del proper dia 27, ella ja sap què en farà, dels diners. "Em serviran per poder-me jubilar abans d'hora", explicava.

"És un honor repartir-ne"

La propietària de l'estanc, Glòria Capellà, explica que "és una sort i un honor" haver pogut vendre aquest número emblemàtic al seu establiment. "La veritat és que ens ha fet molta il·lusió; esperem repartir premis a tothom qui el compri", hi afegeix.

Capellà ja té bastants números de la Grossa de Sant Jordi a la venda i, com també ha fet amb els altres, esperava poder posar el 23417 a Internet. Però no ha tingut ni temps de fer-ho. Tan sols n'ha pogut reservar cinc –els que els hi ha permès l'organització- per a clients habituals que n'hi havien encarregat. La resta, literalment, han volat.

"Ahir a la tarda ja tenia peticions per reservar-ne setze dels 25, però al final només n'hem pogut apartar cinc", precisava. La propietària de l'estanc espera que aquests propers dies la venda de butlletes per a la Grossa de Sant Jordi s'animi. "És una data important per als catalans; estem molt orgullosos de vendre loteria d'aquí i intentarem fer-la créixer i que tiri endavant", ha dit.

"No em puc creure que tingui l'últim"

Faltaven cinc minuts per a les deu del matí quan la Cristina Martínez, una altra veïna de Torroella, ha entrat a l'estanc. Ella és qui s'ha emportat el darrer 23417. "No em puc creure que ja sigui l'últim; sort que m'he curat en salut i he vingut de seguida", explicava.

Martínez diu que no sol jugar a la loteria, però que fer-ho a la Grossa gairebé és obligat. "No només perquè sigui assequible, ja que cada bitllet costa 5 euros, sinó també perquè la sols trobar per tot arreu i fa gràcia repartir-te'n números amb amics i familiars", precisava. Si li toca, ja sap què en farà: "Tapar forats i, de ben segur, fer un viatge i un dinar familiar".

El sorteig, d'aquí a dues setmanes

La primera Grossa de Sant Jordi es rifarà d'aquí a dues setmanes. El sorteig, que es farà el 27 d'abril, coincidirà amb el 30è aniversari de Loteria de Catalunya. La nova rifa repeteix l'estructura de premis de la Grossa de Cap d'Any. Té una tirada de 12 milions d'euros (MEUR), 10 dels quals en paper i la resta en suport virtual.

En total, s'han posat a la venda 80.000 números. Es poden adquirir en qualsevol dels 2.100 punts de venda que comercialitzen Loteria de Catalunya, com són principalment quioscos, bars, estancs i llibreries.

Hi haurà cinc grans premis. El primer estarà valorat en 20.000€ per euro jugat, és a dir, 100.000€ per cada bitllet de 5€. El segon premi atorgarà 6.500€ per euro jugat (32.500€ per bitllet de 5€); el tercer, 3.000€ per euro jugat (15.000€ per bitllet de 5€); el quart donarà 1.000€ per euro jugat (5.000€ per bitllet de 5€), i el cinquè, 500€ per euro jugat (2.500€ per bitllet de 5€).