ETA entrega un llistat amb vuit amagatalls d'armes i explosius al País Basc francès

Hi ha 120 armes, 3.000 quilos d'explosius i milers de detonadors

ETA ha entregat un llistat amb vuit amagatalls d'armes i explosius (altres fonts parlaven inicialment de 12) al País Basc francès. Els 'zulos' estarien repartits per diferents localitzacions del departament dels Pirineus Atlàntics (64), especialment a la zona d'Iparralde, i dins d'ells hi hauria centenars de fusells d'assalt, subfusells, armes curtes i quilos d'explosius, segons ha avançat el diari 'Le Monde'. El llistat l'ha entregat l'organització Artesans de la Pau a un representant de la justícia francesa sota l'empara de membres de la Comissió Internacional de Verificació (CIV). En un acte a Baiona, el president de la CIV, Ram Manikkalingam, ha certificat aquest dissabte el desarmament: "Avui vivim una dia històric. ETA ha complert amb el seu compromís". "Les autoritats franceses s'encarregaran ara de recollir l'armament, la CVI ja ha complert amb el seu paper", ha continuat el coordinador de la Comissió Internacional de Verificació.

"Després de recollir la informació de la localització dels zulos, aquesta s'ha posat a disposició de les autoritats franceses, que seran les encarregades d'assegurar i recollir les armes", ha insistit Manikkalingam, que ha precisat que ha estat Jean-René Etchegaray, membre de l'organització pacifista Artesans de la Pau, qui ha fet l'entrega la justícia francesa del llistat amb els amagatalls restants d'armes i explosius d'ETA, sota la supervisió del pastor irlandès Harold Good i el representant del Vaticà Matteo Zuppi. "Estem davant una ocasió històrica, estem desarmant l'últim grup armat que quedava a Europa Occidental", ha reflexionat en veu alta el president de la CIV. "Ha estat molt complicat i avui, per fi, ens sentim esperançats", ha assenyalat Manikkalingam, que no ha donat detalls concrets però de la localització exacta dels 'zulos' ni de si descarten que hi pugui haver més magatzems d'armes.

Els 'artesans de la pau' –el col·lectiu de la societat civil que han treballat per al desarmament d'ETA- han explicat en roda de premsa que la informació donada per l'organització amb els amagatalls ja ha sigut posada a disposició de les autoritats franceses. Un grup dels artesans de la pau han custodiat els llocs fins que hi han arribat les autoritats. La policia francesa ja s'ha dirigit als llocs indicats amb l'objectiu de començar a analitzar i inventariar els arsenals. En total, són unes 120 armes, 3.000 quilos d'explosius i milers de detonadors i munició diversa, repartits en vuit amagatalls, la majoria dels quals al País Basc francès.

El portaveu dels artesans de la pau, Michel Berhocoirigoin, ha explicat que en aquesta fase que s'obre ara el col·lectiu "no hi estarà involucrada" i en tot cas ha quedat "confirmat el desarmament d'ETA", ha remarcat.

Per la seva part el dirigent d'EH Bildu Arnaldo Otegi, ha reclamat que la "foto important" del desarmament d'ETA "tingui continuïtat i s'abordin els temes pendents", en referència a la situació dels presos, la seva dispersió i estt de salut, la reparació de les víctimes i la desmilitarització del país.. "Pensem que aquest acte de desarmament crea noves condicions" i "s'obre una nova finestra en el país". En aquest sentit, ha apel·lat a la "responsabilitat" de les forces polítiques per tal "d'aprofitar per consolidar la pau". "Avui podem afirmar que una organització armada està desarmada", ha remarcat un fet històric que ha qualificat de "bona notícia excepte per als enemics de la pau".