Trobant feina a partir dels 45 anys a Castelló d'Empúries

Vuit empreses faran 305 entrevistes a 280 persones per a 23 llocs de feina

Trobar i buscar feina a partir de certa edat no és fàcil. Ho saben molt bé les 280 persones que s'han inscrit a la primera jornada de formació i ocupació que se celebra aquest divendres a Castelló d'Empúries.

Tenen més de 45 anys i alguns fa mesos, fins i tot, anys que estan a l'atur. L'Ajuntament del municipi, conjuntament amb els de Figueres, Vilafant, el Consell Comarcal i el SOC, han organitzat aquesta iniciativa per tal de donar-los una oportunitat. Un total de vuit empreses realitzaran més de 300 entrevistes al llarg de tot el dia amb l'objectiu de cobrir 23 llocs vacants.

La regidora de Treball, Formació i Ocupació, Anna Massot, diu que gairebé el 50% d'aturats de l'Alt Empordà tenen a partir de 45 anys. "És molt important incidir en aquest sector", apunta.

"És una oportunitat per a la gent de la nostra edat perquè és difícil. Per molt que portis currículums, arriba un moment que et desanimes", assegura la Lídia Taboas. Ella és una de les 280 persones que aquest divendres a primera hora s'han inscrit per a participar a la primera jornada de formació i ocupació que s'organitza a la comarca i que ofereix la possibilitat de fer entrevistes de feina a persones de 45 anys o més.

La iniciativa va sorgir a través de la Taula comarcal de treball i ocupació i del programa ' Grans Actius' que s'hi realitza. Massot assegura que pràcticament la meitat dels aturats que hi ha a l'Alt Empordà estan en aquesta franja d'edat i que, per aquest motiu, cal incidir en iniciatives per ajudar-los a trobar feina. Amb aquest objectiu, l'Ajuntament del municipi –que ha acollit la jornada-, els de Figueres i Vilafant, el SOC i el Consell Comarcal han promogut la primera edició d'aquesta jornada.

Els participants ja esperen que sigui la primera de moltes. S'hi ha apuntat 280 persones i es faran 305 entrevistes. De fet, la regidora de l'àrea diu que esperaven tenir bona acollida però que s'han vist sobrepassats. "La gent havia d'estar aquí a les vuit del matí per apuntar-se i a les set ja hi havia persones esperant. ", ha explicat.

L'ocasió s'ho val. Les vuit empreses participants busquen cobrir 23 vacants i moltes d'aquestes persones fa mesos o anys que estan a l'atur. L'oportunitat és única i tots volen aprofitar-la. És el cas d'en Carlos Martín. Fa un mes que es va quedar sense feina. Abans havia fet una mica de tot: des de cabrer a operari de fàbrica. Diu que no li fa por treballar, al contrari. "Jo em considero una persona activa i crec que les persones de 45 anys o més som responsables i sabem el que volem a la vida", insisteix. Al seu entendre, sovint a les persones de la seva edat se les "infravalora" i veu com una gran oportunitat jornades com les d'avui.

La Lídia Taboas té 53 anys i avui farà dues entrevistes de feina –el màxim s'ha fixat en tres per persona-. És una gran notícia tenint en compte que fa dos anys que està a l'atur. Havia treballat al sector del transport però obrirà noves perspectives i buscarà treballar en empreses de serveis. De fet, les que aquest divendres participen a la jornades estan centrades en aquest sector, el més important de la comarca.

Per a la Maria Rubio la situació és encara més complexa. Té 61 anys i en fa un que no té feina. "He fet alguna entrevista però la resposta és sempre l'edat que tinc, res més", explica. "No hi ha dia que no surti a buscar-ne, sóc una persona que sempre he treballat. Estic sola i necessito trobar-ne", insisteix.

"Poden aportar valors"

No només els demandants de feina veuen aquesta iniciativa com una oportunitat. El cap de recursos humans del grup Tramuntana (dedicat al sector comercial), Rafael Álvarez, diu que quan els van plantejar la possibilitat de venir, no van dubtar. " Per a nosaltres aquesta franja d'edat que supera els 40-45 anys no és cap mena d'obstacle, al contrari. Són persones que ens poden aportar valors i sempre hem tingut aquest ventall obert", assegura.

Álvarez admet que, sovint, quan una empresa rep un currículum de persones de certa edat, els descarta directament. "Arriba un punt que sembla que aquest sigui l'obstacle principal i ja no van més enllà", remarca.

La primera edició de la jornada

La jornada comarcal s'ha iniciat a les nou del matí amb la projecció d'un documental que mostra diferents experiències de persones d'aquestes edats que han experimentat, de manera voluntària o no, un canvi en la seva trajectòria professional. Després s'ha celebrat una conferència a càrrec del formador i ponent en orientació laboral Francesc Gelida i, finalment, s'ha iniciat el torn d'entrevistes. El format s'ha concebut amb contactes d'uns deu minuts que podran ampliar-se si l'empresa veu potencial en els participants.